Рибарите очакват ЕК да реши за улова в румънски води

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 13.06.2011
727
До 17 юни се очаква решението на Европейската комисия (ЕК) за скандала с незаконното задържане на нашия риболовен кораб от румънските гранични власти в Мангалия. Това стана известно по време на общото събрание на рибарската браншова организация "Черноморски изгрев" в събота.

Както е известно, румънските власти отказват да изпълнят подписания от тях европейски регламент, разрешаващ свободния улов на риба на кораби от страните на ЕС в 20-милната морска зона, която те продължават да смятат за своя икономическа зона. Това стана причина за незаконното задържане вече 2 месеца на риболовния кораб на нашия рибар Христо Спасов в пристанище Мангалия, като срещу него се води и съдебен процес. След втвърдяването на румънската позиция по този въпрос сега рибарите от "Черноморски изгрев" очакват час по-скоро Брюксел да разсече гордиевия възел.

Забраната за улов на калкан пада на 15 юни, а основните запаси от деликатесната риба са съсредоточени във водите срещу Мангалия и Констанца. Докато не бъде отменено незаконното задържане на кораба на Христо Спасов, нито един наш рибар няма да посмее да отиде на улов в този район, заяви Емил Милев, председател на браншовата организация.

По неговите думи "Черноморски изгрев" настоява и за по-бързото приемане на новия закон за рибарството, съобразен с европейските изисквания. Нормативният акт още не е влязъл в пленарната зала, а от неговото скорошно гласуване зависи решаването на големия проблем с обедняването на рибните запаси в Черно море, твърдят от браншовата организация. Варненските рибари са солидарни с океанолозите, че траленето за рапани трябва да бъде регулярно и само в определени зони. Това обаче не може да стане без приемането на новия закон.

Риболовните ни кораби основно ловят калкан, рапани и акула по Северното Черноморие. В кратък период те излизат за сафрид, чернокоп и барбуна. Варненските рибари рядко ловя цаца, тъй като им е икономически неизгодно заради ниската цена, която не може да покрие разходите от дългите преходи в морето. Неслучайно точно тук бе създадена и първата браншова организация "Черноморски изгрев", призната със сертификат от ИАРА, която обединява около 70 рибарски кораби от Варна, Балчик, Каварна и Шабла. На събранието бе отчетено, че за свалянето от 1200 лв. на 360 лв. на годишната такса за проследяващо устройство на риболовен кораб с дължина над 15 м заслугата е основно на тяхната организация. От следващата година включването в системата на наблюдение на море става задължителна и за корабите с дължина над 12 м.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
11.04.2013 Капитан от Балчик наряза кораба си, за да покрие съдебни разноски
20.06.2012 Новото дело срещу капитан Спасов в Румъния на 21 юни
04.04.2012 Хр. Спасов: Ние не отиваме да крадем, а да си изхранваме семействата
04.04.2012 След цяла година мъка, плененият в Румъния рибарски кораб се завърна
04.04.2012 Министър Найденов пристигна във Варна за срещата с рибарите от задържания
кораб
04.04.2012 Министър Найденов ще се срещне във Варна с рибарите от задържания наш кораб в Румъния
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).