Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибарите очакват ЕК да реши за улова в румънски води
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 13.06.2011Коментари (0)727
©
До 17 юни се очаква решението на Европейската комисия (ЕК) за скандала с незаконното задържане на нашия риболовен кораб от румънските гранични власти в Мангалия. Това стана известно по време на общото събрание на рибарската браншова организация "Черноморски изгрев" в събота.

Както е известно, румънските власти отказват да изпълнят подписания от тях европейски регламент, разрешаващ свободния улов на риба на кораби от страните на ЕС в 20-милната морска зона, която те продължават да смятат за своя икономическа зона. Това стана причина за незаконното задържане вече 2 месеца на риболовния кораб на нашия рибар Христо Спасов в пристанище Мангалия, като срещу него се води и съдебен процес. След втвърдяването на румънската позиция по този въпрос сега рибарите от "Черноморски изгрев" очакват час по-скоро Брюксел да разсече гордиевия възел.

Забраната за улов на калкан пада на 15 юни, а основните запаси от деликатесната риба са съсредоточени във водите срещу Мангалия и Констанца. Докато не бъде отменено незаконното задържане на кораба на Христо Спасов, нито един наш рибар няма да посмее да отиде на улов в този район, заяви Емил Милев, председател на браншовата организация.

По неговите думи "Черноморски изгрев" настоява и за по-бързото приемане на новия закон за рибарството, съобразен с европейските изисквания. Нормативният акт още не е влязъл в пленарната зала, а от неговото скорошно гласуване зависи решаването на големия проблем с обедняването на рибните запаси в Черно море, твърдят от браншовата организация. Варненските рибари са солидарни с океанолозите, че траленето за рапани трябва да бъде регулярно и само в определени зони. Това обаче не може да стане без приемането на новия закон.

Риболовните ни кораби основно ловят калкан, рапани и акула по Северното Черноморие. В кратък период те излизат за сафрид, чернокоп и барбуна. Варненските рибари рядко ловя цаца, тъй като им е икономически неизгодно заради ниската цена, която не може да покрие разходите от дългите преходи в морето. Неслучайно точно тук бе създадена и първата браншова организация "Черноморски изгрев", призната със сертификат от ИАРА, която обединява около 70 рибарски кораби от Варна, Балчик, Каварна и Шабла. На събранието бе отчетено, че за свалянето от 1200 лв. на 360 лв. на годишната такса за проследяващо устройство на риболовен кораб с дължина над 15 м заслугата е основно на тяхната организация. От следващата година включването в системата на наблюдение на море става задължителна и за корабите с дължина над 12 м.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 16
11.04.2013 »
20.06.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
04.04.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: