Рибен и миден фест започва от днес в Каварна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:19 / 06.09.2012
696
За поредна година Каварна събира любителите на морски дарове на Рибен и миден фест. Тази година той се провежда от 6 до 9 септември включително. Кулинарни умения на площада, както повелява традицията, в деветото издание заедно с кмета Цонко Цонев ще мерят неговите колеги от Дряново и Елена.

Речна срещу морска риба. Кой ще спечели битката с тигана? В началото на септември Каварна ще стане свидетел на зрелищното кулинарно състезание.

"Условието е всеки участник да си донесе рибата, така че очаквам колегите да приготвят речни риби, докато аз ще готвя морска. Миналата година бе риба по цигански, защото бе крадена. Тази година ще заимствам рецепта от актьора и режисьор Андрей Слабаков, който е изключителен рибар и редовно на въдицата му кълве. Възможно е дори той да ми достави лично рибата за състезанието", казва Цонко. Кметските рибни блюда ще бъдат оценявани от жури, което ще се председателства от Никола Анастасов, а в строгата оценка ще му помагат д-р Здравко Иванов и съпругата му Кристияна Вълчева, разкри още Цонев.

Фестът не минава без богата музикална програма, която по традиция започва в 20 часа през всяка една от вечерите на кулинарното събитие.

За жителите и гостите на Каварна в рамките на феста още в първите две вечери на площада ще пеят Людмила Сланева и Стенли и група "Конкурент", след тях са Мария Попова и Дани Милев. "Свършвам работа и дим да ме няма" ще припяват всички с Графа по време на проявата в една от вечерите. Последната вечер е запазена за рока и легендите от "Сигнал", като Данчо Караджов и компания ще представят своите най-добри парчета.

Не един и двама кметове са пробвали да премерят кулинарни умения край тигана или скарата с Цонко, но почти никога не са печелили приза на журито за най-вкусно рибено блюдо. Миналата година дори Влади Въргала не успя да победи конкуренцията срещу Цонев и обвини журито в пристрастност.

На всеки фестивал в годините традиционно със свои щандове на площада в града се представят както заведения, предлагащи различни видове риби, така и мидената ферма в местността Дълбока. Обикновено поне по 20 т миди биват изядени и продадени в рамките на фестивала. На особен интерес се радват шишчетата и кюфтета от миди, приготвени от майсторите на "Дълбока", където има и ресторант, предлагащ специалитети от фермата.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Жена почина след АГ операция, две деца останаха без майка
Разбиха ферма за канабис със стока за милиони
Джип на "Гранична полиция" и лек автомобил катастрофираха край Бу...
Спасителят на подхвърленото в Айтос бебе: Ако го бях изоставил, д...
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
Със счупени ребра и черепно-мозъчна травма: Жена е в кома след до...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).