Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румънски археолози посетиха късноантичната крепост на нос Св. Атанас
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 25.11.2012Коментари (0)782
©
Археолози от Националния исторически и археологически музей в Констанца, Румъния бяха на посещение в град Бяла. Директорът на музея д-р Габриел Костуря сподели, че от няколко години имат информация за археологическия обект "Късноантична крепост на нос Св. Атанас" и желанието е да се запознаят на място с резултатите от проучванията от последните години, да установят сходства между обектите по Черноморието в Румъния и в България и да споделят опит. Групата бе посрещната от научните ръководители на археологическия обект в Бяла - доц. Валери Йотов и доц. Александър Минчев.

Разглеждайки раннохристиянския комплекс, винарната, новооткритата баня, румънските и българските археолози влязоха във взаимнополезна научна дискусия. Посещението продължи с разглеждане на експозицията в Археологическия музей в Бяла и доклад за археологическите открития от 2009 г. до днес.

Своите и на колегите си впечатления сподели д-р Константин Кера - известен специалист по късноантична археология: "Ние всички сме археолози и трудно може да бъдем впечатлени, но това което видяхме и чухме от нашите български колеги и приятели наистина много ни заинтригува. Без съмнение, това е един изключителен обект, представящ няколко епохи и то с много интересни обекти и находки. Мисля, че специално откритите три баптистерия (кръщелни) са уникални за Западното Черноморие. Също така рядък шанс е откриването и на детайли от църковната мебелеровка - частите от олтарната преграда и най-вече изцяло запазената олтарна маса, изработена от "пароски" мрамор. Интересно попадение е комплексът, който българските колеги определят като "дом на трапезит". Находките от това жилище са също твърде рядко срещани - съдът за приготвяне на храна на пара, стотиците монети и разбира се - везната. На наши обекти сме попадали на подобни везни, но за по-големи обеми, а тази е за измерване на монети. Колеги, които се занимават с по-древни периоди като д-р Лидия Бузеяну, която е експерт по печати върху амфори, са много приятно изненадани от разнообразието на древногръцка керамика, която без съмнение е от по-ранния култов комплекс. Всичко бе изненада за нас, въпреки че сме слушали много за обекта в Бяла. Това е един много важен обект за античната археология и сме радостни, че имахме възможността да видим резултатите и находките на място."

Научната експедиция бе посрещната и от кмета на община Бяла - Анастас Трендафилов. От името на гостите, д-р Костуря, поздрави общината за големите усилия за опазване на културното наследство и за подкрепата, която се оказва на археологическата експедиция: "Изключително е постигнато - разкриването на обект с важен принос не само за Черноморската, но и за световната антична археология. Впечатляващо е и успешното осигуряване на финансиране за консервация, реставрация и експониране на обекта с проект по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: