Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С две-трети се увеличиха децата, обхванати по проект за интеграция в дома в с. Рудник
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 01.02.2010Коментари (0)698
С две-трети се увеличиха децата, обхванати по проект за интеграция в дома в село Рудник, община Долни чифлик. Това бе съобщено на специална пресконференция в събота, дадена по проект BG051PO001-5.2.03-0002-С0001- "Разкриване на център за социална рехабилитация и интеграция към ДДМУИ - с. Рудник". В центъра, който отвори врати в началото на декември, специалистите започнаха работа с 12 деца, а в момента вече работят с всичките 35 възпитаници. През това време бе получено разрешението от Дирекцията за социално подпомагане, което дава право и е в отговор на желанието на родителите на останалите малчугани, и те да бъдат обхванати от проекта.

През първите седмици специалистите извършиха оценка на здравословното състояние, оценка на психичните процеси и на равнището на интелектуалното развитие, оценка на знанията, уменията и компетенциите, оценка на риска от самоубийство и себеувреждащо поведение на 35-те деца. Беше направена и оценка на възприятията и представите (за време, за цветове, за форма, числа, ориентиране в пространството), вниманието, паметта, мисленето, речта, въобръжението и др.

Резултатите от това начално изследване са: с 18 от всичкиите деца не може да се установи словесен контакт - не говорят и не реагират на говора на логопеда; 5-6 деца издават нечленоразделни звуци или произволни звукосъчетания; със спонтанна експресивна реч са 3-4 деца; у повечето деца преобладава отразената експресивна реч; у всички неговорещи липсва говорна мотирика,а у останалите тя не е с добра координация; речта на всички деца е недоразвита-беден речник,неправилна артикулация на говорните звукове,нарушено произношение на звукосъчетание и думи,заместване на един звук с друг или изпускане на звукове в състава на думата.

Като следствие от направените проучвания и изследвания беше сформирана работна група от деца, с които ще се провежда логопедичната работа в кабинета - поставяне на липсващите говорни звукове, корекция на произношението на наличните,обогатяване на речника и развиване на речта като средство за общуване. Изработен е и график за занятията, съобразен с възрастта, степента на увреждане и нивото на речевото развитие.

Лентата на центъра за социална рехабилитация и интеграция бе прерязана в началото на декември 2009 г. от кмета на община Долни чифлик Борислав Натов. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Партньор е сдружението на младите психолози в България. Стойността на проекта е 171 222 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: