Само руснаци купуват имоти по морето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:31 / 01.06.2011
784
Единствените чужденци, които проявяват някакъв интерес към ваканционните жилища по българското Черноморие, са руснаците. В същото време предлагането засега не отговаря на техните доста по-високи изисквания, споделят родни брокери от агенциите за недвижими имоти.

"Пазарът по морето остава слаб", каза Младен Митов, брокер в агенция "Явлена". "Англичаните и ирландците, накупили жилища по времето на бума, сега предлагат на ниски цени само и само да изплатят кредитите си в родните си страни. Руснаците обаче търсят имоти с повече лукс и по-голяма площ, а не купуваните по време на бума от западноевропейците", добави той.

Така според брокера до сделки рядко се стига и цените продължават да падат.

"Руснаците трудно ще компенсират инвеститорския интерес от страна на британците и ирландците, които купуваха по интернет дори непостроени апартаменти", смята Митов. "При братушките се наблюдава и стремеж да търсят апартаменти в големите градове по морето, а не да купуват жилище в някакъв по-отдалечен курортен комплекс, където няма сигурност за поддръжката или качество на строителството", добави брокерът от "Явлена".

Според Митов пазарът на ваканционните имоти у нас ще е последният, който ще излезе от кризата, защото при сегашната конюнктура у нас и в Европа малко хора ще мислят за покупката на имот за почивка зад граница.

"Най-рано през 2015 г. може да има оживление на пазара", прогнозира брокерът.

"Единствени активни играчи на пазара на ваканционни имоти по морето у нас остават руснаците, като те предпочитат жилища близо до плажа в затворени комплекси", каза Добромир Ганев, от агенция "Форос". "За разлика от англичаните и ирландците те търсят по-просторни и качествени апартаменти на цени над 600 евро на квадрат. Предпочитаните райони са около големите градове по Черноморието. Рядко търсят имоти около Обзор и Бяла", уточни той.

От известно време има активизиране на интереса към терените за застрояване в големите градове по Черноморието, като се предпочита схемата с обезщетяване на собствениците или чрез частично плащане, сочат проучванията на "Форос".

Анкети на руски брокери сочат, че 70% от купувачите на имоти от гражданите на РФ, купили имот на българското Черноморие, са московчани, а почти всички останали - от Санкт Петербург.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).