Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След месец “Златни” започва пречиствателната
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 19.12.2008Коментари (0)414
Строителството на новата пречиствателна станция в курорта Златни пясъци започва вероятно в края на януари. Това заяви изпълнителният директор на "Златни" АД Николай Недков. "В момента сме подали в общината искане за виза за проектиране. Изготвяме и работните проекти", добави Недков. Той посочи, че понеже районът е свлачищен, се наложило да възложат на "Геозащита" ЕООД и проучване на протичащите там процеси и укрепителните дейности, които са необходими. Надяваме се, ако получим всички необходими документи, да стартираме укрепването до месец, каза той.

В процес на регистрация е и съвместното дружестово с чешкия партньор, който ще достави технологията. В него ние ще имаме мажоритарния дял, увери Недков. Вече се водят и преговори с чешка банка, от която ще бъде теглен кредит за финансирането на съоръжението. Предвижданията са, че реализацията на проекта ще струва около 14 млн. евро.

Дружеството се отказа от финансовата помощ на държавата и общината, след като така и не се изясни какъв точно ще е механизмът за осигуряване на средствата. То премина към идеята да изгради пречиствателната станция съвместно с чуждестранна компания.

Реализацията на проекта стана възможна, след като на последната сесия на Общинския съвет местните представители дадоха зелена светлина на собствениците на курорта. Първоначално инвестиционното им намерение беше отхвърлено от комисията по архитектура към местния парламент. Като основен агрумент тогава бе изтъкната опасността голяма част от жителите на вилните зони, които се заустват към пречиствателната на Златни пясъци, да плащат много по-високи такси от останалите варненци.

Уговорката, която са постигнали местната власт и собствениците на комплекса, е хората от тази част на града да не сключват директно договор с "ВиК Златни пясъци", а да продължават, както и досега, да са клиенти на държавното дружество. То от своя страна ще подпише контракт за съвместни дейности с частната водоснабдителна компания.

Постигната е договорка и капацитетът на съоръжението да е 80 000 еквивалент жители. Така то ще може да обслужва както нуждите на комплекса, така и тези на жителите в околните вилни зони. Нов момент е и съгласието теренът на старата пречиствателна станция да остане във владение на ВиК - Варна. Първоначално "Златни" искаше парцелът от 7 дка да бъде освободен, а ВиК да си приберат съоръженията. Новият терен се намира в съседство и е с големина около 4 дка.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: