„Солвей Соди” разпределя 53.9 млн. лв. дивиденти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:09 / 13.06.2008
1734
На 13 юни 2008 г. редовното общо събрание на акционерите, председателствано от Винсент Де Куипер, председател на Борда на директорите на "Солвей Соди" и генерален мениджър на Химическия сектор на група "Солвей", одобри годишния финансов отчет на дружеството за 2007 г. Отчетената нетна печалба от 55,8 млн. лева леко надвишава стойностите от 52,2 млн. лева от предходната финансова година. Общото събрание взе решение за разпределяне на дивиденти на стойност 53,9 млн. лева или 8,50 лева на акция преди данъчно облагане. Изплащането на дивидентите ще започне след един месец.

За втора поредна година дружеството отчита отлични резултати. Продажбите останаха на високо ниво по отношение на обемите и при увеличени цени. Продажбите на калцинирана сода се увеличиха с около 4 % благодарение на увеличението на продажните цени, компенсиращи по-високите оперативни разходи и повишените цени на енергията и суровините.

„Солвей Соди" е сред петте най-големи чуждестранни инвеститори в България, както и един от най-големите износители. През 2007 г. дружеството продължи да прилага стратегията за устойчиво развитие. Сериозни инвестиции, целящи подобрение на параметрите по околната среда и производството, бяха направени през годината. В съчетание с положените усилия от страна на ръководството на дружеството тези инвестиции доведоха до значителни подобрения на производствените резултати, както и на резултатите, свързани с безопасността и околната среда. Значителни средства се влагат за:

Изграждането в ТЕЦ „Девен" (филиал на „Солвей Соди") на нов котел на стойност 140 млн. лв., чийто пуск се предвижда за края на 2008 г. Котелът ще поддържа производствения капацитет на топлоелектрическата централа и ще намали значително емисиите на газове и прах в съответствие с последните изисквания и норми на европейското законодателство.

Модернизация на содовия завод в рамките на дългосрочната програма за обновяване и реконструкция на инсталациите: през 2007 г. 53 млн. лева бяха вложени в изграждането на нова дестилационна колона и реконструкцията на две варови пещи. Продължаване на поетапното надграждане на шламоотвала в с. Падина на обща стойност 32 млн. лева.

През 2008 г. приоритет за „Солвей Соди" остава инвестиционната програма на стойност 100 млн. лева, насочена към увеличение на производството на калцинирана сода с 25 % (от 1,2 на 1,5 млн. тона годишно) и за по-нататъшно модернизиране на инсталациите. Част от тази програма е изграждащата се в момента нова производствена линия за тежка сода.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Политическият пъзел в Благоевградска област става все по-заплетен...
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).