Спасител: Алкохолът в заведенията е много скъп и масово се пиеше на плажа, имаше много удавени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:47
578
От държавната болница в Бургас отчитат рекорден брой случаи на удавяне. Петър Русев е старши спасител на бургаския плаж и признава, че морските гардове изпращат тежък сезон с много удавени в морето. Причините - динамичното време, къпането на неохраняеми плажове и нова тенденция.

"Тази година масово се пиеше алкохол на плажа. Масово! Защото сигурно в заведенията алкохолът е скъп и тук заставаха на плажа цели групи и всеки пиеше алкохол, което създаваше големи главоболия на спасителите. Това е една от причините да има доста смъртни случаи и инциденти", каза пред Bulgaria On Air Русев.

Последният смъртен случай на удавен мъж е само от преди дни, когато четирима български туристи се къпят на неохраняем плаж край Синеморец. От Съдебна медицина казват, че ако данните за фаталните инциденти по морето се разделят на броя дните в активния сезон – юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден.

Рекорден брой водни инциденти през изминалото лято са завършили фатално, съобщиха от УМБАЛ Бургас.

48 смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина. Това е с десет души повече, отколкото през лятото на 2023 г. и предишни години. Ако данните се разделят на броя дните в активния сезон - юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден. Почти толкова са и случаите на пациенти, спасени след удавяне и преминали през Спешно отделение.

Статистиката отчита почти равен брой инциденти с българи и чужденци. За съжаление както сред загиналите, така и сред спасените има малки деца, оставени без надзор край хотелски басейни и на плажа.

В оставащите няколко дни до края на месеца на бургаския плаж има два спасителни поста, но от 1 октомври плажният сезон официално се закрива.

А спасителите по морето продължават да настояват да се помисли за създаването на плажна полиция и охрана на бургаския мост, от където често се скача в морето.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1083):
28.09.2024 Млади българи отидоха на море в Гърция с 0 евро бюджет, яли гироси през повечето време
27.09.2024 Експерт: Масово американци пристигат у нас, има бум на един вид туризъм
25.09.2024 Близо 900 хил. румънски туристи са почивали у нас това лято
25.09.2024 Лято без край: Докога е безопасно да се влиза в морето?
24.09.2024 Хотелиерите отчитат 10% ръст на почиващите по Южното Черноморие
24.09.2024 Наш хотелиер с плашеща прогноза за родното Черноморие
Още новини от Регионални новини:
До два месеца става ясна присъдата на виновника за катастрофата, ...
Коя е група "Фрея": Ние сме свързани със съвремието, но търсим ко...
Полицията в Сливен издирва Панайот Донков
Задържаха двама мъже за измама с кредити за 120 000 лева
Обвиненият за фалшиви кремации Георги Енев е починал?
Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).