Специалисти по прабългарска история и култура се събират в "Св. Св. Константин и Елена"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:27 / 18.10.2012
2097
От 22 до 26 октомври 2012 г. Международният дом на учените "Фредерик Жолио-Кюри" в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" ще бъде домакин на Четвъртия Международен Български Форум - престижен научен конгрес, събиращ най-изявените академични специалисти по прабългарска история и култура от Русия, Татарстан, Украйна, Унгария и България. Организатори от българска страна са Българска академия на науките, Министерство на културата на Република България, Националния археологически институт с музей - БАН със своя Филиал в Шумен, Регионалния исторически музей - Варна. Форумът се провежда с любезната подкрепа на община Варна и е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

За официалното откриване на 22 октомври за първи път в България пристига политическа делегация от Република Татарстан (териториален и исторически приемник на втората българска средновековна държава - Волжка България), водена от първия Президент и настоящ Държавен съветник на Татарстан Минтимер Шаймиев. В състава на делегацията са Министърът на културата на Татарстан А.Сибагатуллин, Президентът на Академията на науките А. Мазгаров и др.

На официална церемония при откриването на Форума М. Шаймиев ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата на Р. България "Златен век" с огърлие за неговите заслуги в опазването на българското културно наследство в Република Татарстан и приноса му в укрепването на българо-татарстанското културно сътрудничество. Директорът на Института по история на Татарстан Р. Хакимов ще бъде обявен за почетен член на Националния археологически институ с музей към БАН.

След официалното откриване е организирана пресконференция - представяне на новото научно издание на Института по история към Академията на науките на Татарстан "Атлас Болгарика. Време и пространство на българската цивилизация", дело на международен екип от специалисти. Атласът представлява комплексно научно-картографско изложение на българската цивилизация. Той проследява миграцията на българите след разпада на Кубратова България и създаването на Дунавска и на Волжка България. В обръщение към читателите Президентът на Татарстан Рустам Миниханов подчертава: "Атласът не само дава отговори на редица сложни въпроси, но и спомага за бъдещото укрепване на всестранните връзки между братските народи на Русия, България и други страни".


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...
Тежка катастрофа! Един е загинал, трима са пострадали
20-годишно момиче се заби с колата в къща в село Къкрина – пораже...
Хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас
Тежка катастрофа край Шумен, магистралата е затворена
Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).