Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Събор на етносите на Авренската поляна на 1 май
Автор: Екип Varna24.bg 11:45 / 24.04.2012Коментари (1)853
©
И тази година Съборът на етносите в Белослав ще бъде място за среща на различни култури. Събитието ще се проведе за пета поредна година по традиция на Авренската поляна край Белослав на 1 май от 11 часа.

Сред заявилите участие над 350 човека ще има представители на българския, турския, арменския, гръцкия, сръбския, ромския, еврейския и румънския етноси. Всички те ще покажат своята култура, бит и душевност чрез песни и танци и ще затвърдят девиза на събора "Красота с различията и единство в многообразието". Групите, които ще участват са разнообразни, като на сцената на Авренската поляна ще се изявят такива за обработен и автентичен фолклор, професионални формации и танцови школи и самодейни състави.

Организаторите от Народно читалище "Съзнание 1926" са подготвили богата програма в четирите дни, посветени на съхранението на традиционната култура и срещата между етносите.

Програмата започва в 16 часа на 28 април (събота), с концерт на фолклорна група за обичаи "Тракийка", а на следващия ден от 16 часа в читалището ще се проведе кулинарният конкурс - "Гебеджанска рибена чорба". В него местни майстори и деца заедно ще приготвят специалитети, които се слагат на белославската трапеза от незапомнени времена. Наред с ястията ще бъде приготвена и характерната за този край "медовина" - питието на славяните.

Същият ден вечерта от 21 часа, на централния площад пред читалището ще се състои прожекция на етнографски филми. Автор и на двете продукции за БНТ е доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ към БАН. Лентата "Писаната булка" представя традиционната култура на българите мюсюлмани от Тетевенско (селата Галата, Глогово, Градешница, Бабинци и част от Кирчево) и тяхната обредна система, белязана от религиозната им принадлежност. Сюжетът се развива в село Галата, едно от най-големите и "живи" села на общността и проследява "писането" на булката - украсяването на лицето по специфичен начин, превърнало се в емблема на тази конфесионална група. Другият филм от програмата представя една недостатъчно позната общност, чиято историческа съдба е особено интересна - българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания. Филмът "Голо Бърдо - непознатите българи" засяга аспекти от историята, религията, традиционната календарна обредност, музиката и идентичността на тази българска общност.

На 30 април (понеделник) от 10.30 часа, във фоайето на читалището в Белослав ще бъде открита изложба на шевици "Духовност и родолюбие", изработени от Кръжока по българска национална шевица "Райна Княгиния" към читалище "Просвета 1927г.&q

©
uot; гр. Варна. Посетителите ще могат да видят красотата на българското народно творчество претворена в народната шевица. Кръжокът е носител на множество награди и съществува от повече от 40 г., като събира жени от различни възрасти и краища на Варна.

Ден преди Събора на етносите, отново в понеделник ще се проведе третата национална конференция Читалищни срещи, с тема: "Традиционната култура в градска среда, локални общности". В нея ще вземат участие етнолози, краеведи, културолози и читалищни дейци представители на катедра "Етнология" на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Сдружение за културни инициативи, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Всебългарското екологично сдружение - Варна, Съюза на краеведите в България, Академично етноложко сдружение.

В рамките на конференцията ще бъде представена и Работилница за платна. Тя се организира от клуба но Етнознание към читалището в Белослав, ръководен от инж. Венцислава Великова. Кръжокът се занимава с традиционни български техники при изработката на материали - символи на българския дух. Децата от клуба ще презентират своята идея за изработка на етносвитъци представящи определен български празник.

И тази година основен в конференцията ще бъде въпросът за генезиса на българската традиция, който бе поставен още в първото издание през 2010 г. от организатора й Росен Гацин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2012 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Бури и градушки 2024
Коронацията на Чарлз III
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: