Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Суматоха между институции заради розов пеликан
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 10.09.2012Коментари (0)1212
© Народно дело
Млад и неукрепнал представител на защитения птичи вид розов пеликан предизвика суматоха сред природозащитници и институциите, след като беше намерен в двор в село Гроздьово в събота. Одисеята около опитите на няколко души, опитали се да помогнат на прелетното пернато, пък показа, че механизмът за оказване на помощ на изпаднали в беда защитени животни на практика не работи. Дори напротив, доброто желание да се помогне на пострадалата птица дори разкри, че за да стигнат до щастлив край, загрижените трябва насила леко да заобиколят закона.

Жители на Гроздьово открили защитената от закона птица в двора си. Тя била много изплашена. На крака на пеликана, получил покрай преживелиците си името Ганчо, било намерено и парче сезал, което показва, че вероятно преди да влезе в двора им е бил държан в плен.

Хората веднага потърсили в интернет на кого да се обадят, за да пренесат птицата в естествената й среда. По съвет на природозащитници, с които се свързали, те сигнализирали за случая РИОСВ - Варна, на дежурния й телефон. От екологичната инспекция обаче казали, че нямат възможност да реагират, защото нямали необходимото оборудване да транспортират птицата. От там също така обяснили, че намерилите птицата трябва да пуснат розовия пеликан в природата, понеже е закрилян от закона и нямат право да го задържат, защото е незаконно. На това загрижените стопани заявили, че край селото няма воден басейн, подходящ за пернатия Ганчо. "Пуснете го в гората, това е диво животно и може само да се оправи", бил отговорът на дежурния служител на РИОСВ.

В крайна сметка на помощ се притекли варненски природозащитници, които се наели да транспортират птицата до блато между Константиново и Белослав, където имало събрани ята пеликани. Приобщаването към тях е най-добрият шанс на пернатото да оцелее, заявили специалистите. Те обаче също така признали, че пренасянето на пеликана с техния автомобил е нарушение на закона. Въпреки това не отказват да се отзовават на подобни сигнали. "Има начин всичко да е в реда на нещата. Просто държавата в лицето на РИОСВ, които явно нямат възможност да се грижат за околната среда, трябва да делегира дейността на подобни дружества като нашите, които се наемат да помагат", коментираха младите хора. Те се надяват, че поредният държавен абсурд все пак ще бъде отстранен и ще могат спокойно да помагат на изпаднали в беда животни като Ганчо - розовия пеликан.

Пернатото е младо и вероятно е паднало в полет

Според ветеринар птицата Ганчо е млад и сравнително слаб розов пеликан. Предполага се, че е излюпен тази година и просто не е бил достатъчно укрепнал за миграцията на вида. Най-вероятно по тази причина той е изостанал от ятото и се е озовал на земята. По пеликана не са открити следи от кръв, което означава, че не е бил жертва на бракониери с пушки. Възможно е обаче да е бил заловен с цел да бъде продаден на някого, тъй като е от вида, който е рядък и представлява интерес.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: