Със специален регистър на ромските деца в Каварна следят дали ходят на училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 05.11.2010
718
В община Каварна е приета Стратегия за интеграция на ромски деца в училищата като целта е да осигури задължително 100% присъствие на децата от етническите малцинства в училище, поне до завършване на основното им образование. Това каза кметът на Каварна Цонко Цонев. Той заяви, че според приетия документ се предвижда да се налага контрол на присъствието на децата в училище.

"Ще създадем електронна база с данните на всички деца от ромски произход, които посещават училищата и ще следим дали ходят на училище и как родителите се грижат за тези деца. Това е новост, която няма да е разписана само на хартия, а ще се извърши на практика. Ние ще стимулираме семействата да си изпращат децата на училище", каза още и обясни, че ще има и санкции. Те ще се изразяват в това, че няма да се помага на родителите да се включват в проекти за временна заетост, няма да им се съдейства да получават помощи, примерно дърва за огрев или други помощи. "Това е начин да стимулираме семействата. Целта ни е тези деца да не останат необразовани и да станат след това лесна мишена на престъпността.

Стратегията е със срок 2010 - 2015 година като се предвижда да обхване много деца. В Каварна има минимум 600-700 ромски деца. Те учат в училищата в общината - не само в града, но и в съставните села, обясни Цонев. Той каза, че най-вероятно до края на ноември ще приключи най-големият проект на територията на общината - изграждане на канализация на територията на кв. "Хаджи Димитър" в Каварна. "Там ще поставим тротоарни плочки и ще асфалтираме. Това са последните 7 улици в квартала, които нямаха канализация. Вече е поставена канализацията и се надяваме, ако времето даде, да бъдат и асфалтирани", каза още той.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).