Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съветници се почерпиха обилно, след като орязаха културата и футбола на Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 18.02.2011Коментари (0)958
Приличен запой си спретна Общинският съвет на Балчик, след като гласува бюджета на общината за настоящата година.

Скоро след закриване на заседанието днес, по стара традиция местният парламент се е отправил към един от най-реномираните ресторанти по крайбрежната алея, разказаха очевидци. Повод за празника очевидно е бил приемането на парите, които ще харчи общината през 2011-та. След гневни дебати между кмет и съветници, последните скастриха набързо един милион за футбола.

В желанието си тотално да спрат финансирането на ФК "Балчик", общинарите забравиха, че в тези пари влиза и издръжката за детско-юношеската школа на града. Пълната демонстрация на безхаберие бе гласуването на 1,380 милиона лева за строителство на стадиона, след като реално няма и стотинка за една футболна топка.

В мерака си да дадат шумен старт на предизборната си кампания за кмет и общински съветници, настоящите избраници, водени от Бедри Кемалов /ДПС/, Стефан Павлов /ГЕРБ/, Валентин Атанасов /Зелена партия/, Атанас Жечев /БСП/, Веселин Николов /Обединени Социалдемократи за гр.Балчик/ и Красимира Любенова /Атака/ предложиха, освен футбола, да лишат от средства и културата. Така вече Общината не желае да се асоциира с Международния фестивал за късометражно кино, като спира финансирането му. Трън в очите е и провелият се през миналата година фестивал "Дни на класиката в Балчик". За него съветниците също гласуваха 0 лева.

В незнанието си как е структуриран бюджетът, който гласуват, съветниците отрязаха без да им мигне око парите и за поредица от други културни събития като двайстото издание на "Процес-пространство", "Художници, Балчик, Любов", пленери на СБХ и местни творци. Според взетото решение, нито една любителска формация на читалища и културни организации няма да може да представи Балчик на международна сцена /така, както направи Смесен хор "Черноморски звуци" миналата есен в Прага/, тъй като по идея на горепосочените съветници предложените от кмета Николай Ангелов 30 хиляди лева за международно културно сътрудничество отпадат до стотинка. Пак читалища и пенсионерски клубове трудно ще могат да покрият разходите си за участия в изяви извън квартал "Левски", тъй като перо "Други разходи по културата" на предварителна стойност 50 хиляди лева също се сметна за маловажно от местния парламент. В замяна на световната известност на Кралския Концертгебау Оркестър /Холандия/, Солистите на Филхар!
мония на Нациите /Германия/, Мартин Пантелеев /който в момента жъне успехи в САЩ с филхармонията на Кейптаун, според "Хералд Трибюн"/, Веско Ешкенази, Кшищов Зануси, Христина Ангелакова, Саския Ларо, Белрейс, Теодосий Спасов, Ласло Феньо и десетки още имена от световния артистичен подиум, местните избраници посочиха като по-важни за Балчик финансирането на Общински радиоклуб със скромната сума от 20 хиляди лева /там активен радист е настоящият лидер на ДПС Бедри Кемалов/, чакълирането на улица "Витоша" в Кранево /30 бона/, 5000 лева за джамията в Балчик и фестивала на религиозната музика "Св.Атанас" в Оброчище, организиран от човек, нямащ нищо общо с музиката.

След като по време на сесията днес кметът Николай Ангелов не получи отговор на въпросите: "Всичко ли в този град трябва да се закрие?", Защо съветниците връщат Балчик към феодалния строй и Защо същите смятат, че културната програма е PR на кмета, а не на града и общината, утре той организира пресконференция.

За съжаление обаче няма кой да обясни поради каква причина съветниците решиха да помълчат за минута, правейки се, че отдават почит към починалия оня ден техен колега Йордан Тачев, защитавал винаги културата и спорта в Белия град, като после я оклепаха, че и се почерпиха по този повод.


Източник: Балчик Инфо








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: