Топлят Балчик със слама

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:29 / 11.12.2008
708
Мащабен проект за топлоцентрала в Балчишка община ще бъде представен днес. Инвестиционното предложение е на българо-британската компания "Балчик енерджи", която се занимава с реализиране и доставка на енергийни решения.

Екип от специалисти е разработил проект за производство на енергия от биопродукти чрез термично разлагане - пиролиза.

Според тях това е една от първите стъпки за разрешаване на световната криза с енергията и опазването на околната среда.

„ Нашата цел е да дадем за дълго време енергия на изгодни цени", коментира собственикът на компанията Джаз Адам.
Очаква се топлоцентралата да обхване Балчик и кк Албена. Такива проекти вече са успешно реализирани в САЩ и в Европа. Очаква се да бъдат инвестирани максимум до 50 милиона евро според технологичното оборудване, мястото и поставянето на топлопроводите. Първият проект на компанията в България е в Банско, като се работи и по други по-малки. Очаква се скоро да бъде получен лиценз за развитие на дейността. Идеята е освен отопление, да се продава и електроенергия на правителството, уточни британският предприемач.

Според инвеститорите това е първата по мащабност инвестиция на Балканите от този род, като компанията си е поставила за цел да предложи модела за работа в България.
Енергията ще се получава чрез термично преобразуване при 900 градуса на слама и други биопродукти в газ, който ще се използва в две посоки - за централно парно и за задвижване на турбини за производство на електричество.
Балчик е избран основно защото е район, богат на дървесина и слама, които се използват при добиването на енергия. Предвижда се да се работи с местната газова компания, бизнеса и общинската управа.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Политическият пъзел в Благоевградска област става все по-заплетен...
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).