Тръгва изграждането на още 26 мидени ферми

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:06 / 20.10.2011
735
48 разрешителни са издадени за добив и възпроизводство на аквакултури върху общо 17 000 дка площ в Черно море, сочат данните на Басейновата дирекция за Черноморския регион - Варна. Те са разпределени поравно за Северното и Южното Черноморие. Досега обаче са изградени едва 22 ферми с около 2400 дка площ, което е под 15% от разрешения размер. Остават нереализирани още 26 ферми.

На север издадените разрешителни са съсредоточени основно в района на Каварна и Българево, а на юг- край Приморско и Созопол. Причината за тази слаба усвояемост е в липсата на възможности за финансиране на проектите в условията на тежката криза. За една мидена ферма са нужни около 1,5-2 млн. лв. и когато поискаш кредит за такъв бизнес, банката веднага те отрязва и иска да предоставиш пълна ипотека, а лихвата е 15%. Нещо, което никой от бранша не може да си позволи. Към това трябва да се прибавят и проблемите с финансирането по ОП "Рибарство", заяви Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".

Той очаква, че усвояването на средствата ще се ускори с новия гаранционен фонд към оперативната програма. Фондът ще предоставя за отделните проекти до 500 000 лв., осигурени от ЕС, като съфинансирането е до 50% от стойността на фермата и ще се предоставя от Българската банка за развитие, допълни Йордан Господинов.

Неговите очаквания са повечето от останалите 26 проекти на ферми да бъдат изградени до средата на 2013 г. За да стане това обаче, наред с уреденото финансиране е много важно да има и осигурен пазар за произведените аквакултури. За съжаление, решаването на този въпрос у нас все още не е на нужното ниво, коментира шефът на "БГ ФИШ". Наскоро той е бил в Брюксел, където в ресторант са му предложили черни миди, но те не били български.

Условията в Черно море са изключително благоприятни за развитието на черната мида. Йордан Господинов е убеден, че аквафермите ще се реализират успешно на пазара, тъй като Европа произвежда само 2% от аквакултурите, отглеждани по света. В световния океан ресурсите намаляват, затова има бъдеще за сектора, категоричен е Господинов.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).