Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Tурци снимат кадри за документален филм във военно гробище
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 08.12.2011Коментари (0)1427
Регионалният исторически музей в Добрич и в частност Военното гробище вече разполагат с нов снимков материал, свързан с боевете в Добруджа от времето на Първата световна война, през 1916 година. Това съобщи Радослав Симеонов, уредник на Военното гробище в добруджанския град.

Със съдействието на военния аташе на Турция у нас полк. Мехмет Алканалка и след негово посещение в мемориалния комплекс, музеят е получил фотоси на командващия 6-сти турски корпус в Добруджа през 1916 год. Мустафа Хилми паша, на командващи дивизии в корпуса и фотоси от фронта. До този момент Военното гробище в Добрич не е разполагало с подобен снимков материал. Той предстои да бъде включен в бъдещи експозиции на музея. Сега в него е подредена постоянна експозиция, посветена на Добричката епопея.

През годините Военното гробище в Добрич е посещавано от военни аташета на Турция, екипажи на турски военни кораби и други почетни гости от южната ни съседка, разказа Радослав Симеонов. По неговите думи Турция проявява изключително силен интерес към Военното гробище в Добрич, където са погребани около 290 турските войни, като двама от тях са офицери. Доказателство за големия интерес е фактът, че вчера екип на турска национална телевизия е снимал кадри (с продължителност 45 минути) за документален филм на територията на Военното гробище в добруджанския град.

Снимани са и интервюта с уредника на музея Радослав Симеонов и районния мюфтия на Добрич. В документалния филм се включват и други места на три континента (Азия, Европа и Африка; от Владивосток до Лондон), където са воювали и са погребани турски войни, допълни Радослав Симеонов. Кадрите от Добрич разказват за създаването на военното гробище в града и за участието на войници от 6-сти турски корпус в боевете в Добруджа през Първата световна война, в периода през 1916 година. Заснемането на кадрите е възможно след дадено разрешение за това от българското външно министерство, допълни Радослав Симеонов. Той разказа още, че е научил от турския телевизионен екип, че вече са снимани кадри от военни гробища в Черна гора и Румъния - Браила и Букурещ.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: