Туристическият данък обрича хотелите, според специалист

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 30.04.2011
678
Новият туристически данък, който трябва да замести курортната такса, обрича малките хотели, а общините няма да получат по-големи приходи тази година, заради промяната в налога. Това заяви началникът на отдел "Туризъм" в община Каварна Коста Аргиров. Причината според специалиста е, че много от собствениците на местата за настаняване и подслон щели да се откажат да категоризират обектите си, заради непосилните суми, а щом не се регистрирали в общината, нямало и да има постъпления.

"Този данък е пълна глупост. Хората изнемогват, тъй като им е невъзможно да си платят", обясни Аргиров. "Все пак не може да се сравнява един хотел, който работи половин година, с такъв, който функционира само за два или три месеца, колкото трае летният сезон", категоричен бе началникът на отдел "Туризъм" в Каварна. По негови груби изчисления за 180 места, един хотелиер трябвало да плати около 15 000 лв., за да отвори врати през сезона легално.

Припомняме, че ако до миналата година хотелиерите плащаха туристическа такса само върху реализираните нощувки, този сезон те ще плащат данък върху 30% от цялата леглова база за цялата година, независимо от това колко легла са заети и колко месеца работи даденото място за настаняване. Освен този налог обаче, хотелиерите са длъжни да плащат и данък сгради и такса смет, както и 9% ДДС за всеки един гост, независимо дали е българин, или чужденец. За сравнение до миналата година се плащаше 7% за чужденци, а за нашенци 20%.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).