Успокоиха за ситуацията на плажовете в Кранево и Албена, казаха какво се случва с фекалните води!

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
12:11 / 22.06.2024
2225
От РЗИ-Добрич са изпратили писма до концесионерите на плажовете в Кранево и Албена максимално да се ограничи къпането в морето.

В началото на месеца местното ВиК дружество установява, че тръбата на плажа на Кранево, която отвежда пречистената отпадъчна вода към морето, е с нарушена цялост.

Почиващите обаче са много и никой не в състояние да ги ограничи, защото всеки иска да влезе в морето и да се разхлади в жегите.

"На 4 юни имаше сигнал за авария на пречиствателната станция. Колегите от РИОС и "Басейнова дирекция“ във Варна веднага обходиха целия участък. Оказа се, че аварите са две на отхождащия колектор и по-специално на вече пречистените води“, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Той поясни, че са дадени предписания, а на 17 юни е направена нова проверка. Установено било, че едната авария е отстранена. Втората обаче била по-мащабна и сега водолази изследват трасето на колектора.

"Категорично мога да кажа, че фекални води не се вливат в морето. Това са вече пречистени води. Освен това вчерашното изследване на морската вода не показаха никакви изменения и отклонения в качеството“, подчерта министър Димитров и допълни, че днешните изследвания показват само повишена температура на водата.

"За първи път дойдохме на морето, много ни хареса и искаме днес да получим много позитив, много витамин D. Слънчево е тук. Чисто е, добре е, водорасли няма, много е добре“, твърди Надя.

"Тя е от години тази тръба. Тече чиста вода“, споделя наблюденията си и Петранка.

"Няма как да ограничим хората, защото проблемът е локализиран. Нямаме в момента никакъв теч, водата си е чиста. Преди няколко дни имаше спукана тръба, която е след пречиствателна станция на Албена – тя не е фекална тръба, това са пречистени води, но въпреки това сезирахме институциите да дойдат да видят. За момента течът е спрян, не тече абсолютно нищо“, категоричен е концесионерът Тихомир Цветков.

Здравните власти изследват микробиологичните показатели на морската вода. От курорта Албена, който има собствена лаборатория, казаха за bTV, че морската водата отговоря на всички изисквания за здравни стандарти.

Виж коментарите (1)

Още по темата (440):
03.07.2024 Опасно: Интензивни валежи и градушки в 7 области от страната
03.07.2024 Отново интензивен трафик към три съседни държави, ето кои са те
02.07.2024 Буря удари Монтанско: Над 34 литра на кв/м паднаха за минути, цели дървета са изкоренени
02.07.2024 Meteo Bulgaria с предупреждение: Буря идва към Източна България
02.07.2024 Вечният спор лятно време кое море е по-хубаво - нашето или гръцкото
02.07.2024 Клип с кораб, изхвърлящ абразив в района на Варна, вдигна институции на
крак
Още новини от Регионални новини:
Пожар в хотел! Евакуираха туристите
Баба, дядо и двете им внучета бедстват след пожар, изпепелил дома...
Първи подробности за катастрофата на "Тракия": Инцидентът е бил т...
Зверска катастрофа на магистрала "Тракия" към София, има размазан...
Жена е пострадала при зрелищната автомобилна каскада в Кресненско...
Един човек е в по-тежко състояние след пожара в болницата в Благо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).