Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Увеличили са се производството и износът на български мед
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 24.03.2011Коментари (0)739
© Impact Press Group
През последната година са се увеличили производството и износът на български мед. Това съобщи на пресконференция в Добрич председателят на Националния браншови съюз на пчеларите Ганчо Ганев. Годишно в страната ни се произвежда межу 12-13 хиляди тона мед. Ганев направи уговорката, че все още не са обработени окончателно данните от аграрната статистика, но посочените стойности са съвсем близки до реалните. Износът на български мед през 2010 година е с 1500 тона повече от предходни периоди. България предлага на външните пазари между 7200 - 7700 тона мед, като традиционно основен пазар е Германия. С най-голям дял е производството и износът (1000-1500 тона) на мед от рапица, което е свързано с увеличаващите се площи в страната, засети с тази стопанска култура. Изкупната цена на едро бавно се покачва, каза Ганев. Сега тя се движи в границите 3,80 - 4,20 лв. Броят на пчелните семейства е около 700 000, като се очаква те да се увеличават. Над 6 милиона лв. са предвидени по различните програми за подпомагане на пчеларите у нас, което причислява България към страни, като Великобритания, Словения, Румъния и Испания, където има най-голямо финансиране по Програмата за пчеларство в периода 2011-2013 година. Проблем в бранша през изминалата година е било по-високото водно съдържание в меда, което се отразява на качеството му. Това на фона на все по-високите изисквания на ЕС е създало неудобства на българските производители, защото техните европейски партньори са много стриктни по отношение качеството на продукцията, отбеляза Ганчо Ганев.

Ако други години нивото на водно съдържание в меда е било от 16,5% до 17%, то през последната година е стигнало стойност от около 20%. Пак в контекстта на високите изисквания на външните пазари бе отбелязано, че вече се отчита и съдържанието например на остатъчни антибиотици в меда. По думите на Мариян Димитров, представител на най-голямата фирма за износ на мед в Добруджанския регион, до съвсем скоро в България дори не се е чувало за това изискване, а какво остава да се правят подобни изследвания у нас. Въпреки някои затруднения, в бранша на пчеларите се наблюдава подем, като търсения и инвестиции, подчерта Ганчо Ганев. Бе обърнато внимание и на друг актуален напоследък проблем не само в нашата страна, но и в цяла Европа - така наречения синдром на празния кошер. В редица страни се наблюдават случаи, когато цели кошери остават празни. Такива случаи на опразнени кошери са регистрирани в района на Шуменско и Добруджа.

За момента обаче специалистите твърдят, че такъв синдром няма, а е на лице не добре свършена технологично работа от пчеларите. Това каза Стойчо Стойчев, областен координатор за Добрич на Националния браншови съюз. Още две положителни тенденции в родното производство на мед посочи Ганчо Ганев. Нараснала е у нас консумацията на мед годишно, но все още е далеч от тази в Германия. За сравнение, преди цифрите са се движили между 800-1000 тона, сега - 1500-1800 тона. Увеличил се е процентът и на директните продажби в страната - преди около 300 тона, сега - между 3500 и 3800 тона.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: