В Бяла се състоя "Първи плувен маратон Археология“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:10 / 14.07.2013
1063
На 13 юли в 10:00 часа бе даден старта на първия плувен маратон "Археология". Организиран от Общинския съвет на Бяла и Културния институт /музей/ в града.

Идеята на организаторите е да се преплува разстоянието между два археологически обекта, които са проучвани в последните няколко години - "Късноантичната крепост на нос св. Атанас" (разкопките продължават) и "Късноантичната пещ за строителна керамика на нос св. Йоан".

Стартът бе даден от пристана на Бяла, който е в подножието на крепостта (тук е имало пристанище в древността), а крайната точка бе до вече действащия малък музей, който покрива късноантичната пещ.

Разстоянието по вода между двата обекта е около 1,5 км.
Участниците ‒ 13 души, на възраст от 11 до 62 години, основно от Община Бяла, но също така от Украйна и от Холандия.

Изненадата на състезанието бе единадесетгодишният Красимир Георгиев от Варна, който преплува разстоянието за около 30 минути. Така, занимаващия се със "спортен многобой", освен наградата за първото място, спечели и като най-млад участник. Втори финишира Румен Суков (31 г.) от Бяла. Третото място завоюва Веселин Данев (45 г.), който е и съорганизатор на маратона. Четвъртото място зае пък беленчанина и най- възрастен участник ‒ Димитър Димитров.
Около час след началото маратона финишира и последния участник.

Председателят на Общинския съвет д-р София Кирова връчи наградите на призьори, а също и грамоти за участие на всички участвници.

Организатори и участници бяха единодушни, че ги е водела не само идеята за спортното съревнование, но най-вече интересът и уважението към историята и археологията на Бяла.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).