В Девня показаха макет на първия в света самолет, задвижван със слънчева енергия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:35 / 03.10.2011
752
В "Солвей Соди" - Девня, бе показан макет на първия в света самолет "Солар Импулс", задвижван със слънчева енергия, който може да лети и нощем. Това стана по време на честването на Деня на химията. Засега той е единственият, който може да извършва полети с пилот на борда, без да използва гориво и да отделя вредни емисии.

Конструирането на "Солар Импулс" е резултат на години изследователска дейност на учени от лабораториите на "Солвей" в Германия, Белгия и Италия. През 2014 г. самолетът ще направи своя първи околосветски полет, захранван от слънцето. Електрическата енергия, произведена от фотоволтаични клетки, се съхранява в специални 400-килограмови високоенергийни литиеви батерии. Пилотската кабина и четирите корпуса на батериите са изработени от полиуретанова пяна за екстремни температури от плюс 40 до минус 60 градуса. Планерът тежи само 1600 кг, развива през деня скорост до 126 км в час и може да се издигне на височина 8500 метра. Размахът на крилете му е 63,4 метра. В момента се изработва втори подобен самолет, който ще бъде завършен през 2013 г.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).