В Добрич купуват 3 нови автобуса за градския транспорт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 11.09.2012
724
Три нови автобуса на стойност 186 хиляди лева, без ДДС, ще бъдат закупени за градския транспорт на Добрич. Общинското дружество "Автобусен транспорт" изпълнява три линии от общинската транспортна схема. Закупените през 2010 година от дружеството три нови автобуса е отчетено, че са повишили качеството и ефективността на превозите, но не са напълно достатъчни за покриването на линии с номера 213, 201 и 233.

От друга страна изпълнението на проекта "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Добрич - фаза 1" ще наложи в различни периоди от време спирането на някои тролейбусни линии във възлови участъци по посока "Северна индустриална зона" и "Гара юг", където единствено алтернативно решение ще бъде замяна на тролейбусния транспорт с автобусен.

Ориентировъчната цена на един микробус с 12 или 10 места, с гориво метан и ЕВРО 5, каквито ще бъдат закупени от дружеството, е около 62 000 лв., без ДДС. Месечният лизинг в този случай е около 900 лв., без ДДС. Дружеството може да осигури средствата за първоначалната вноска, а впоследствие икономиите от използването на метановото гориво ще подпомогнат покриването на месечните вноски. При сегашните цени на горивата използването на метаново гориво се явява два пъти по-икономично от дизеловото.

От друга страна от общината считат, че закупуването на три броя нови автобуси би повишило екологичността и надеждността на транспортното обслужване по линиите, които дружеството изпълнява. В Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, гражданските дружества по ЗЗД и сдруженията е предвидено при придобиване на дълготрайни материални активи на стойност по-голяма от 5% от общата балансова стойност на ДМА на дружеството към края на предходната година (265 хиляди лв.) да се иска писмено съгласие от Общинския съвет. Той ще разгледа и гласува предложението на предстоящата си редовна сесия този месец.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Разкриха ужасяваща информация за убийството на 28-годишната жена ...
Катастрофа на АМ "Тракия", трафикът е натоварен
Джафер от Омуртаг пак поиска по-лека мярка от съда и пак остана з...
Две тежки катастрофи край Добрич, мъж е с опасност за живота
Има задържан за убийството на 28-годишната жена в Шумен
Прокуратурата пое случая с убитата жена в Шумен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).