В курортите лекари “бягат” от договор с касата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:08 / 16.06.2008
501
екари, които имат кабинети в курортите, не искат да работят по здравна каса с чужденци. От близо две седмици от Районния център по здравеопазване (РЦЗ) са се опитвали да убедят безрезултатно доктори да сключат договор със здравната каса. Експертите водили преговори досега с над 50 лекари, които лятото ще работят в комплексите, но те категорично отказвали. В същото време МБАЛ "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна" са готови да изнесат портали в комплексите както миналата година, но и там няма желаещи да работят, каза шефът на РЦЗ д-р Веселин Балкански. При тази ситуация здравното обслужване през сезона се очертава да е още по-критично.

Горчивият опит от миналата година показва, че през петте открити спешни кабинета във варненските комплекси са преминали едва 27 европейски граждани. Масово се спестява истината къде работят кабинетите по здравна каса, въпреки поставените табели. Гражданите се обслужват чрез здравните застраховки, които са направили.

"Чак когато се върнат в собствената си страна и представят фактурата за медицинска помощ пред тяхната здравна каса, се оказва, че услугата им е извършена по линия на застраховката, а не по каса. Защото лекарят не е уточнил, че не работи по каса. Предпочитат да вземат по 800-1000 евро по застраховка, вместо левовете, които плаща касата или здравното министерство за спешно преминал болен", не спести действителността д-р Балкански. В края на сезона еврогражданите масово са се оплакали от това състояние на нещата. Затова само преди месец-два у нас се получило гневно писмо след среща на европейските страни във връзка с курортното обслужване в Стокхолм. В него се настоява пред нашите здравни власти да вземат спешни мерки. Д-р Балкански бе категоричен, че ако проблемът не се реши, сериозно ще се навреди на туризма.

А здравната стратегия за работа в курортните комплекси не е приета, стана ясно на национална среща край Варна, посветена на здравния туризъм. Има вариант за решаване на проблема, категоричен бе д-р Балкански и това зависи донякъде от законодателната воля. "След като лекарите искат да работят на курортите и имат кабинети там, да стане правило да сключват договор със здравната каса. Това решава проблема и на чужденците, и на българите, които почиват в комплексите. Защото сега им се налага да бият път от Златни пясъци до Варна, за да получат медицинска помощ, посочи шефът на Районния център по здравеопазване във Варна. "Убеден съм, че ще има проблеми, след като не се направиха промените в нормативната уредба. Но за да говорим за здравен туризъм, най-напред трябва да покрием стандартите за спешна и неотложна помощ", допълни той.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Политическият пъзел в Благоевградска област става все по-заплетен...
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).