Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Воден ад в Шумен и Плиска, порои и в Търговище и Нови пазар
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 08.05.2010Коментари (0)1081
© Varna24.bg
снимка: Архив
Порой заля Шумен снощи. За два часа проливният дъжд повлече кал и камъни по улиците на града. Под мостове и по улици останаха блокирани десетки автомобили. Отводняването на залетите от водата сграда продължава и днес.

От снощи пожарната и музейни работници от археологическия резерват Плиска изнасят с колички огромните буци кал, примесени с ледени късове градушка, предаде БНТ.

Станилав: "Беше тука някъде около метър нагоре... Всичко виждате, че е тиня"

Христина Стоянова, уредник на музея в Плиска:
- Веднага след дъждовете дойдохме на място, отвсякъде водопади и кални реки течаха, фондохранилищата се напълних с вода. Прииждащата вода от нивите изби металните врати, буквално за много кратко време напълниха приземията... Долу при единия склад има един тир с топчета лед... На нова сметка ще вадим и ще разчистваме, ще правиме разкопки във фондохранилищата си.

Георги Майсторски, директор на РИМ -Шумен:
- По ценните материали са заключени и няма достъп до тях, макар че и там е затлачено, но създаваме организация всичко да върви под контрол и наблюдение от органите на сигурността.

Все още не може да се каже какви са щетите, тъй като е невъможно да се влезе. Свлечените кални маси са унищожили и доста от инфраструктурата. Въпреки това имаше и туристи, които газеха в калта, за да видят средновековната светиня Плиска.

Георги Майсторски, директор на РИМ - Шумен:
- Аз мисля, че в специфична ситуация държавата трябва да задейства своите механизми, имахме разговор със зам.-минстъра г-н Чобанов и сега действаме в авариен план за отмиване на тази тиня, докато е още свежа.

През нощта и днес Гражданска защита и пожарната реагират на десетки сигнали за наводнени избени помещения и магазини. Автомобили, останали под вода, бликащи канализационни води и стотици литри вода, стичащи се по улиците е гледката на много места в Шумен.

Магазинер:
- Повдигна се нивото, се качи на 1 метър, после влезе водата до тавана, излязоха клиентите ми и аз напуснах колата... Гражданска защита дойде след часа, казаха прието, прието.

Поражения има и по инфраструктурата в Шумен, тъй като в момента се извършва цялостна подмяна на водопреностната мрежа.Час порой пъл блокира половин Търговище. Някои от основните улици на града бяха с ниво на водата около 40 см, предаде БГНЕС.

На ул. Дунав положението беше най-тежко. Десетки автомобили закъсваха и намираха спасение в колеги с по-високи автомобили, защото Гражданска защита така и не се появи. В същото време паднало дърво прекъсна електрозахранването в един от кварталите на града.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: