Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Воден ад в Шумен и Плиска, порои и в Търговище и Нови пазар
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 08.05.2010Коментари (0)1081
© Varna24.bg
снимка: Архив
Порой заля Шумен снощи. За два часа проливният дъжд повлече кал и камъни по улиците на града. Под мостове и по улици останаха блокирани десетки автомобили. Отводняването на залетите от водата сграда продължава и днес.

От снощи пожарната и музейни работници от археологическия резерват Плиска изнасят с колички огромните буци кал, примесени с ледени късове градушка, предаде БНТ.

Станилав: "Беше тука някъде около метър нагоре... Всичко виждате, че е тиня"

Христина Стоянова, уредник на музея в Плиска:
- Веднага след дъждовете дойдохме на място, отвсякъде водопади и кални реки течаха, фондохранилищата се напълних с вода. Прииждащата вода от нивите изби металните врати, буквално за много кратко време напълниха приземията... Долу при единия склад има един тир с топчета лед... На нова сметка ще вадим и ще разчистваме, ще правиме разкопки във фондохранилищата си.

Георги Майсторски, директор на РИМ -Шумен:
- По ценните материали са заключени и няма достъп до тях, макар че и там е затлачено, но създаваме организация всичко да върви под контрол и наблюдение от органите на сигурността.

Все още не може да се каже какви са щетите, тъй като е невъможно да се влезе. Свлечените кални маси са унищожили и доста от инфраструктурата. Въпреки това имаше и туристи, които газеха в калта, за да видят средновековната светиня Плиска.

Георги Майсторски, директор на РИМ - Шумен:
- Аз мисля, че в специфична ситуация държавата трябва да задейства своите механизми, имахме разговор със зам.-минстъра г-н Чобанов и сега действаме в авариен план за отмиване на тази тиня, докато е още свежа.

През нощта и днес Гражданска защита и пожарната реагират на десетки сигнали за наводнени избени помещения и магазини. Автомобили, останали под вода, бликащи канализационни води и стотици литри вода, стичащи се по улиците е гледката на много места в Шумен.

Магазинер:
- Повдигна се нивото, се качи на 1 метър, после влезе водата до тавана, излязоха клиентите ми и аз напуснах колата... Гражданска защита дойде след часа, казаха прието, прието.

Поражения има и по инфраструктурата в Шумен, тъй като в момента се извършва цялостна подмяна на водопреностната мрежа.Час порой пъл блокира половин Търговище. Някои от основните улици на града бяха с ниво на водата около 40 см, предаде БГНЕС.

На ул. Дунав положението беше най-тежко. Десетки автомобили закъсваха и намираха спасение в колеги с по-високи автомобили, защото Гражданска защита така и не се появи. В същото време паднало дърво прекъсна електрозахранването в един от кварталите на града.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: