Военни чистят 20 тона мазут край Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:17 / 07.03.2011
1050
Военни и служители на Гражданска защита чистят тонове мазут, които се изляха в пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, съобщиха от общината. Преливането на опасните отпадъци в морето били предотвратени само заради бързата намеса на специалистите.

Около 10 часа в събота дежурният забелязал в резервоарите приток на нефтени отпадъци и веднага сигнализирал в Гражданска защита. Информирани били всички останали институции. Кметът на общината Николай Ангелов е алармирал щаба на ВМС, откъдето е осигурена специализирана техника за събиране на нефтопродуктите.
"Опитахме първо да изпомпим отпадъците с машина на ВиК, но не стана. Добре че военните имаха специален камион и още в събота започна изпомпването на мазута", обясни Ангелов. Според него вече няма никаква опасност от замърсяване
на морето, тъй като отпадъците са локализирани в резервоарите на станцията. "Опасното беше в събота, ако не бяхме започнали своевременно изпомпване", допълни кметът.
През целия съботен ден са изсмукани 20 тона мазут. Машините продължиха почистването и вчера.

Мазутът е изтекъл от рафинерията "Папас олио". Фирмата разполага със собствена пречиствателна станция в кв. "Балик". Предполага се, че е имало изпускане по мръсния канал, нефтените отпадъци са прелели и са стигнали до градската пречиствателна станция, която е до морето. Предстои институциите да изготвят официален доклад за инцидента. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

"Използваме мазута като гориво за паровата централа, която произвежда пара за нуждите на рафинерията", коментира Стефан Каров, управител на "Папас олио". Той смята, че не може да става и дума за толкова голямо количество мазут. Дори на склад фирмата не разполага с такова голямо количество. Складовата база на "Папас олио" е с вместимост 30-40 тона мазут. Производственият цикъл е непрекъснат и за 24 часа се изразходват около 4 тона, обясни Стефан Каров.
Според него разливът е не повече от 2-3 тона
но се създава илюзия за огромно количество, тъй като, когато мазутът се примеси с водата, я оцветява. По всяка вероятност в пречиствателната станция на "Папас олио" е възникнала техническа повреда. Отказал е датчик за горно ниво и се е получило преливане. При почистване на излятото количество то се е смесило с вода и така е попаднало в градската пречиствателна станция. Тепърва ще се изясняват причините, но фирма "Папас олио" ще заплати разходите по почистването, заяви Стефан Каров.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
01.04.2011 Спряха завода, задръстил Балчик с мазут
09.03.2011 Извлечен е мазутът, изпуснат в пречиствателната станция на Балчик
08.03.2011 Продължава почистването на пречиствателната станция в Балчик
08.03.2011 Няма поражения от вятъра в Балчик
07.03.2011 Продължава почистването на мазут в Балчик
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).