Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военни чистят 20 тона мазут край Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 07.03.2011Коментари (0)1050
©
Снимка: Архив.
Военни и служители на Гражданска защита чистят тонове мазут, които се изляха в пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, съобщиха от общината. Преливането на опасните отпадъци в морето били предотвратени само заради бързата намеса на специалистите.

Около 10 часа в събота дежурният забелязал в резервоарите приток на нефтени отпадъци и веднага сигнализирал в Гражданска защита. Информирани били всички останали институции. Кметът на общината Николай Ангелов е алармирал щаба на ВМС, откъдето е осигурена специализирана техника за събиране на нефтопродуктите.
"Опитахме първо да изпомпим отпадъците с машина на ВиК, но не стана. Добре че военните имаха специален камион и още в събота започна изпомпването на мазута", обясни Ангелов. Според него вече няма никаква опасност от замърсяване
на морето, тъй като отпадъците са локализирани в резервоарите на станцията. "Опасното беше в събота, ако не бяхме започнали своевременно изпомпване", допълни кметът.
През целия съботен ден са изсмукани 20 тона мазут. Машините продължиха почистването и вчера.

Мазутът е изтекъл от рафинерията "Папас олио". Фирмата разполага със собствена пречиствателна станция в кв. "Балик". Предполага се, че е имало изпускане по мръсния канал, нефтените отпадъци са прелели и са стигнали до градската пречиствателна станция, която е до морето. Предстои институциите да изготвят официален доклад за инцидента. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

"Използваме мазута като гориво за паровата централа, която произвежда пара за нуждите на рафинерията", коментира Стефан Каров, управител на "Папас олио". Той смята, че не може да става и дума за толкова голямо количество мазут. Дори на склад фирмата не разполага с такова голямо количество. Складовата база на "Папас олио" е с вместимост 30-40 тона мазут. Производственият цикъл е непрекъснат и за 24 часа се изразходват около 4 тона, обясни Стефан Каров.
Според него разливът е не повече от 2-3 тона
но се създава илюзия за огромно количество, тъй като, когато мазутът се примеси с водата, я оцветява. По всяка вероятност в пречиствателната станция на "Папас олио" е възникнала техническа повреда. Отказал е датчик за горно ниво и се е получило преливане. При почистване на излятото количество то се е смесило с вода и така е попаднало в градската пречиствателна станция. Тепърва ще се изясняват причините, но фирма "Папас олио" ще заплати разходите по почистването, заяви Стефан Каров.

Източник: в. "Монитор"



Още по темата: общо новини по темата: 5
01.04.2011 »
09.03.2011 »
08.03.2011 »
08.03.2011 »
07.03.2011 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: