Военноморска база става рибарско пристанище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:54 / 09.11.2010
604
Тази седмица се очаква в Балчик да бъде извършена процедурата за предаване на бившия военноморски пристан от Министерството на земеделието към управлението на държавното предприятие "Рибни ресурси". Припомняме, че в края на октомври пристанището бе прехвърлено от Министерството на отбраната поради отпаднала необходимост към аграрното ведомство с решение на Министерския съвет, за да се използва от рибарите в Белия град. До края на този месец се предвижда да бъде възстановено електричеството и водоподаването в базата, което е изискване на Министерството на транспорта, за да бъде портът регистриран като рибарски, информира председателят на корабособствениците в Балчик Росен Димов. След това ще започнат постъпки за усвояване на европейски средства за оборудване на пристанището - изграждане на рибна борса, търговски обекти, ледогенератори, бензиностанция, хелинг за ремонт на лодките и други задължителни съоръжения, за да може да се издаде акт за експлоатация, уточни Димов. Към момента възстановяването на комуникациите е затруднено заради кражбите на проводници и тръби.

По другата програма за развитие на сектор "Рибарство" чрез местната инициативна рибарска група "Балчик - Каварна - Шабла" Белият град ще инициира създаването на клуб на рибаря до морска гара, където ще се движат всички въпроси, свързани със сектора. Има възможност за отпускане на средства за оборудване на лодки и преобразуването им в плавателни съдове за туристически цели.

Вече е набран капацитетът на сдружението, одобрена е и местната стратегия. През декември се предвижда да бъде подадено заявление за признаване на групата по оперативната програма за развитие на рибарството.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).