Вълни като къщи заляха крайбрежието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:26 / 29.08.2011
943
Вълни с височината на едноетажни къщи от няколко дни връхлитат черноморското ни крайбрежие и застрашават туристите по плажовете.

В продължение на два дни плажът в Бургас беше като пред цунами. Над 4 бала бе вълнението, вълните - над три метра, а къпането - абсолютно забранено.

"Такова вълнение е невиждано от 10 години насам", каза началникът на Водно-спасителна служба Николай Иванов.

Заради силния североизточен вятър повечето хора, излезли на плажа, се бяха "барикадирали" зад чанти и раници или търсеха завет зад хълмчетата и камъните. Обширна част от плажната ивица бе залята с вода.

Концесионерът предвидливо бе махнал първия ред от чадъри, за да не бъдат отнесени от водата, но на места тя заливаше и последния ред чадъри на плажа.

Заради неспазване на заповедите на спасителите, глоби по плажовете бяха наложени още в събота, след като миналата седмица се наложи общински полицаи да помагат, за да се справят с безразсъдни плажуващи. Единият от кандидат-удавниците се оказал бивш военен, който бил употребил алкохол и упорито отказвал да се подчини и на спасителите, и на полицаите.

Мъртвото вълнение в Бургаския залив се появи преди седмица. То е характерно и особено опасно през август. Освен високите вълни силното подводно течение образува подводни ями, които могат да засмучат и най-опитния плувец. "Ако човек попадне в хватката му, е доста трудно да излезе. Трябва да се плува по диагонал към брега или на леки отскоци от дъното на морето към сушата", обясни Иванов.

Огромни вълни удариха бреговете край Варна и изгониха и най-големите смелчаци от водата.

До 3-4 бала достигна вълнението в морето през уикенда. Заради него и бурния вятър бяха отложени гонките на стартиралата във Варненския залив ветроходна регата с катамарани Friday 13th, а водолази не успяха да извършат планираното монтиране на мемориална плоча на потопения през Първата световна война руски ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин".

Традиционната за кинофестивала "Любовта е лудост" разходка с кораба "Кап. І ранг Димитър Добрев" пък за първи път се пренесе от морето във Варненското езеро. Всемогъщият бог Нептун обаче успя да намери и там участниците и официалните гости на фестивала и след съответния ритуал да им раздаде морските кръщелни свидетелства.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).