Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възможни са нови археологически проучвания на храма на Кибела в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 15.06.2011Коментари (0)312
До 20 дни ще стане ясно дали това лято ще има нови археологически разкопки в района на храма на Кибела в Балчик. Това заяви директорът на Историческия музей в морския град Радостина Енчева. Теренът на разкопките вече има нов собственик - сдружение, каза Енчева. По нейните думи, има идея на мястото да бъде изграден музей, да бъде съборена хотелската част и да се създаде възможност храмът да бъде разглеждан от туристи от всички страни. До около месец ще стане ясно дали ще продължат там проучванията на археолози.

През 2007 г. научен екип откри и започна проучвания на античния храм на "Понтийската майка на боговете -Кибела". Храмът е правоъгълна постройка, ориентирана по оста север - юг. Намерени са 27 изцяло или почти изцяло запазени надписи. Всички текстове, освен един, са на гръцки език. Най- ранните надписи, които със сигурност са свързани с храма, са от ІІІ в. пр. Христа Най - късният текст, който е единственият на латински език, е от първата четвърт на ІV в. сл. Христа. Учените са установили, че храмът е бил опожарен и това най - вероятно е станало през 378 г., когато десетки неукрепени селища в Мизия и Скития, включително и в близките околности на днешен Балчик, са били разграбени и опожарени от готите, които две години по-рано са се заселили в тези области като римски федерати. След този погром храмът не е бил възстановен.

През V в.- VІ в. опожарената сграда е била разградена до нивото, на което е разкрита в наши дни. През 544 г. крайбрежието на Дионисополис е ударено от огромна морска вълна. Тя е предизвикала свлачище на земна маса от околните хълмове, която е засипала храма и го е запечатала плътно. За момента това е единственият открит храм на Кибела в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела и открити до сега в неин храм. Поради липса на финансови средства това лято няма да има археологически разкопки на късноантичната и средновековна крепост в квартал "Хоризонт" в Балчик. Обектът е със статут на паметник на културата от национално значение.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: