Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Закриват сметището във Въглен
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 02.08.2013Коментари (0)3568
©
Днес, 2 август 2013 г., в община Аксаково се проведе заседание на експертна комисия, която имаше за цел да установи в какво състояние се намира сметището за неопасни отпадъци в с. Въглен. В нейния състав влизат:
Председател: инж. Димитринка Димитрова - Зам.-кмет на Община Аксаково
Членове:
1. инж. Гергана Иванова - Директор Дирекция "ИПЕПП" при Община Аксаково;
2. Таня Милушева - Главен експерт "ООС" при Община Аксаково;
3. Атанас Гьошев - Директор на Дирекция "ОСС" при Община Аксаково;
4. Искра Кукова - еколог;
5. Диана Кирчева - Главен експерт "УПРП" при Община Варна;
6. Ивелина Данаилова - Главен експерт "РРРДУО" при РИОСВ - Варна;
7. Петко Бойновски - Директор на Дирекция "АКРРДС" при Областна администрация на област с административен център Варна;
8. инж. Светлана Цукева - "Екопроект МЛ" ЕООД - представител на проектантския екип на депото;
9. Любомир Любенов - Началник група ДПК Трета Районна служба "ПБЗН",


Специалистите извършиха проверка на място и съобразно проектната документация на "Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Варна и Аксаково" в ПИ № 000212, землище с. Въглен и Комплексно разрешително № 345-НО/ 2008 г. на Изпълнителния Директор на ИАОС гр.София, анализираха фактическото състояние и дадоха оценка за възможността и срока за продължаване експлоатацията на депото, както и необходимостта от въвеждане на новоизграденото Депо за неопасни отпадъци в имот № 000207 в същото землище.
Комисията установи:
"Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Варна и Аксаково" /РДНО/ се намира в имот № 000212 в землище на с. Въглен, община Аксаково. Изградено е върху част от старо сметище, експлоатирано от 70-те години на миналия век. През 1999 г. е изготвен инженерен проект и програма за Реконструкция и модернизация на депо за ТБО - с. Въглен, през 1999 г., съгласно който е предвидено поетапно изграждане, както следва:
- Първи етап от проекта - първа клетка, стопански двор, външен водопровод и външно електрозахранване - 2001-2002 г. - реализиран със средства от ПУДООС и от Държавния бюджет;
- Втори етап от проекта: първи етап на втора клетка - 2003-2004 г. - реализиран със средства от ДБ;
- Трети етап от проекта: втори етап на втора клетка - 2005-2007 г. - със средства от ПУДООС и от ДБ.

Допълнително е проектиран и реализиран нов етап "Увеличение обема на втора клетка трети етап" през 2008-2009г. със собствени средства в резултат от подписано Споразумение № 3/ 15.05.2008г. за съвместна дейност между Община Аксаково и Община Варна.
Проектанти на всички етапи от обекта са "Екопроект МЛ" ЕООД, гр. София.
За депото е издадено Комплексно разрешително № 345-НО/2008 г. с капацитет на инсталацията 370 000 т, който е изчерпан.
Предведената проектната кота на натрупване в проекта за рекултивация на депото, е 321,00 м. Изработена е тахиметрична снимка през януари 2013 г., която показва най-висока кота на натрупване от 328,9 9м, т.е. е налице превишаване с 8,00 м. Тази констатация води до сериозно нарушаване на стабилитета както на тялото на депото, така и до компрометиране стабилитета на подпорната стена. Увеличаване на проектната кота на натрупване от техническа гледна точка води практически до невъзможност за изпълнение на проекта за рекултивация.
Газоотвеждането е предвидено по проект да се извършва пасивно от общо 36 газови габиона по време на експлоатацията на обекта. В изпълнение на плана за собствен мониторинг се наблюдават и анализират резултатите от газовите емисии само от трите габиона в трети етап на втора клетка.
При извършване проверка на място, комисията установи, че към настоящия момент приемането на отпадъци в обекта продължава. Видимо тялото на депото представлява неустойчива форма. Откосите на депото са опасно стръмни и визуално може да се констатира откос около 70о, което е далеч от предвидения откос в проекта 30о (1:3) и съществува потенциална опасност от срутване на пластове с отпадъци. Най-застрашително изглежда натрупването в частта над ретензионния басейн.
Поради нестабилната форма не се спазва технологичният план за уплътняване на отпадъците и ежедневно запръстяване в пълна степен, като съществува потенциална опасност за живота и здравето на работниците, обслужващи механизацията (компактор, булдозери, багери и камиони).
Съществува потенциална опасност от скъсване на изолационни слоеве и замърсяване на подпочвени води. Подпорната стена е изчислявана за по-малко натоварване и е възможно да се скъса и да се разруши тялото на депото с всички свързани с това отрицателни последици върху околната среда и здравето на живеещите в района на с. Въглен и с. Яребична, както и по поречието на дерето - приток на река Батова.
Голяма част от предвидените по проект общо 36 габиони за отвеждане на биогаз от тялото на депото са затрупани с отпадъци или с нарушена проводимост. В добро състояние се установиха трите газови кладенеца в трети етап на втора клетка.
На база тези факти Комисията установи критична ситуация, водеща до практическа невъзможност от продължаване действията по експлотация на РДНО в ПИ № 000212 землище с. Въглен, община Аксаково, съобразно технологичните и екологични изисквания, водещо от своя страна до екологична криза, свързана с крайното депониране на отпадъците от територията на общините Варна и Аксаково. Невъзможно е експлоатация на РДНО в ПИ № 000212 землище с. Въглен да продължи до 1 януари 2014 г. съобразно предварителните разчети за въвеждане в експлотация на Депо за неопасни отпадъци в ПИ № 000207, землище с. Въглен.
Съществува реална опасност от срутване на пластове с отпадъци поради неустойчивата форма на тялото на депото с трудно прогнозируеми екологични последствия.
Поради превишената проектна кота на натрупване на отпадъци има риск от скъсване на изолационни пластове, положени на дъното на депото, което би довело до екологична катастрофа поради замърсяване на подпочвените води с инфилтрат.
Задължително е да се изготви актуално техническо решение за газоотвеждане и да се реализира при закриването на обекта.
Недостатъчното запръстяване при условия на отделяне на биогаз, в съчетание с високите температури през август, води до реален риск от възникване на пожар на територията на обекта, съответно отделяне на газови емисии и опасност за здравето и живота на работещите на обекта и на населението в близост.
Установява се такава промяна, предвид натрупаните отпадъци, която неминуемо ще доведе до преработване проекта за закриване, водещо от своя страна до драстично увеличаване ресурса за реализацията му.
В изготвения протокол се предлагат следните препоръки за предприемане на незабавни мерки:
1. Преустановяване експлоатацията на действащото Регионално депо за неопасни отпадъци (РДНО) в ПИ № 000212, землище на с. Въглен - не по-късно от 30 август 2013 г.
2. Спешно въвеждане в експлотация на Депо за неопасни отпадъци ПИ № 000207, землище на с. Въглен, с цел недопускане на екологична катастрофа в управлението на отпадъците и осигуряване на възможност за екологосъобразно депониране на отпадъците от територията на община Варна и община Аксаково
3. Незабавно възлагане изпълнението на дейности по експлотация на Депо за неопасни отпадъци в ПИ № 000207, землище с. Въглен с цел защита на обществения интерес, опазване на здравето и живота на гражданите, опазване на околната среда и предотвратяване възникването на екологично кризисна ситуация.
4. Извършване на геодезическо заснемане на тялото на Регионално депо за неопасни отпадъци в ПИ № 000212;
5. Незабавно възлагане изработването на актуализиран проект за закриване на Регионално депо за неопасни отпадъци в ПИ № 000212, в т.ч. укрепване, газоотвеждане и рекултивация и др., при съобразяване изискванията на Закона за управление на отпадъците, Наредба № 8 от 24 август 2004 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци и Комплексно разрешително № 345-НО/2008г.
6. Изработване на подробен План за закриване на депото с времеви график, при съобразяване изискванията на Закона за управление на отпадъците, Наредба № 8 от 24 август 2004 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци и Комплексно разрешително № 345-НО/2008г.
7. Представяне на проекта и плана за закриване пред компетентния орган - РИОСВ - Варна за одобрение.
8. Незабавно стартиране на дейностите по закриване на Регионално депо за неопасни отпадъци в ПИ № 000212 в т.ч. укрепване, газоотвеждане, рекултивация и др.
Също днес стана ясно, че зам.-началникът на ДНСК инж. Георги Даракчиев е насрочил за 19 август т.г. Държавна приемателна комисия за приемане на обект "Депо за неопасни отпадъци в ПИ 000207 в землището на с. Въглен". Това е съседен имот от 28 декара на сега действащото сметище. Целта е сметта да бъде депонирана в новата клетка до 1 януари 2015 г., когато трябва да бъде заработи Регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: