Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започна изграждането на ветропарк в село Кардам
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 04.08.2009Коментари (0)2254
©
"Техномаш БИГ" АД започна изграждането на ветропарк с капацитет 12.6 MW в село Кардам, община Генерал Тошево. Възложител на проекта е швейцарското акционерно дружество Стрийм Инвест Холдинг, а изпълнител е една от най-голямите индустриални групи в България - Техномаш БИГ. 6-те вятърни турбини, всяка от които по 2.1 MW, са произведени от Сузлон Уинд Енерджи - пети в света производител на вятърни турбинни генератори, базиран в Индия. По повод тази поръчка, Г-н Ерик Педерсен, Изпълнителен директор на Европейския и Латиноамерикански клон на Сузлон Енерджи ООД, каза: „Това е важна стъпка напред в усилията ни да навлезем в нови и развиващи се вятърни пазари. България предлага идеален режим на вятъра и подходящ инвестиционен климат. Ние се гордеем, че работим в екип с Техномаш - водеща индустриална група в България, и сме уверени, че с този проект поставяме основите на здраво бъдещо сътрудничество."

Техномаш БИГ е компания с дългогодешен опит в реализацията на различни индустриални проекти със значими мащаби. Тя се управлява от изключително иновативен екип, който гледа далеч в бъдещето и обръща платна по посока на вятъра. Компанията вече се е специализирала и се усъвършенства в изграждането на ветропаркове и други проекти, свързани с неизчерпаемите източници на енергия. Ето какво сподели нейният управител г-н Стефан Стефанов:

„Въпреки суровите икономически условия, възобновяемите енергийни източници представляват един от водещите браншове в световния бизнес. Тези проекти дължат приоритетния си статус от една страна на надвисналата екологична катастрофа и от друга на финансовото им преимущество.


Проектът в Кардам е от малък до среден мащаб в световен план, а за България той е едно от най-значимите постижения не само с икономическа, но и със социална стойност. Подобни проекти подобряват имиджа на страната ни в Европа и според нас капацитетът на България за проекти за възобновяема енергия трябва да бъде уползотворен във възможно най-кратки срокове. За тази цел е нужна подкрепата на държавата, общността и голяма доза находчивост от страна на българския бизнес."

Вятърната енергия е най-бързо развиващият се от неизчерпаемите източници на енергия в световен мащаб. Предимствата й са по-ниските себестойности и инвестиции, в сравнение с останалите екологични енергоизточници и разбира се безплатната сила на вятъра. От 1990 година насам се наблюдава растеж с около 26% годишно. В този процес Европа има водеща позиция, като основните лидери са страни като Германия, Дания и Испания. Целта, която стои пред ЕС е до 2010 г. 12% от енергията да бъде добивана от възобновяеми източници, съгласно приетата през 2001 година директива на ЕС за поощряване на електроенергията от ВЕИ.
У нас до 2020 година 16% от електроенергията трябва да се добива от неизчерпаеми източници, според директива 2001/77/EC (Директива за възобновяемата енергия).

Условията за това стават все по-благоприятни - през последните 30 години се наблюдава намаляване количеството на валежите и увеличаване силата на ветровете. По причини като глобалното затопляне и обезлесяването на територията на страната ни, се наблюдават по-големи температурни диспропорции, които всъщност предизвикват движението на въздушните маси.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: