Започнаха археологическите разкопки на нос Св. Атанас край Бяла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:32 / 19.05.2011
597
Започнаха археологическите разкопки на нос Св. Атанас край Бяла. Това каза ст.н.с. Валентин Плетньов уредник на Регионалния исторически музей във Варна. Той уточни, че преди седмица археолози от Варна водени от Валери Йотов са подновили разкопките на нос Св. Атанас.

"Разкопките там се финансират изцяло от община Бяла", съобщи още Плетньов. Сумата отпусната за тях възлиза на 60 000 лева. Археологическите разкопки през миналата година са показали, че се очертава откритото и съществувалото на това място да бъде не само от местно и регионално, но и от национално значение.

Там се проучва крепост с църква, като според археолозите в нито една друга църква от 5-6 век по българските земи няма такава трета част, представляваща полукръгла абсидна ниша. На този етап на проучване може да се приеме, че крепостта е късноантична (ранновизантийска) и е част от голямата военно отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І. Обхваща площ от около 38 - 40 декара. Разкопките на нос Св. Атанас ще продължат цяло лято.

Археологическите разкопки в местността Джанавара ще започнат пък към юли. В "Евксиноград" се предвижда археолозите да подновят работа през юли и август.
По думи на Валентин Плентьов вече започна да се засилва и посещенията в Археологическия музей, Аладжа манастир и Побити камъни.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).