Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пет пъти скача броят на катастрофите в жегата
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 03.08.2009Коментари ()9534
© Varna24.bg
Юли се оказва месецът, през който стават най-много тежки пътни инциденти. Това показва сравнителен анализ за последните 3 г., направен от директора на Центъра за спешна и неотложна помощ - Варна д-р Мая Рашева. При жежко време автомелетата по пътищата, при които се осакатяват хора, нарастват 5 пъти. „Определено най-много пациенти с тежки травми, получени след катастрофи, обслужваме през летните месеци. Тогава е пикът на тежките произшествия", каза д-р Рашева. В града и региона от май до септември стават най-много автопроизшествия. „Това е логично, защото тогава Варна и околните селища са претъпкани с туристи и сезонни работници. Трафикът в града е ужасен, задръстванията са адски, а под влиянието на слънцето и жегите психиката на някои шофьори и пешеходци не издържа", допълни д-р Рашева.

Тя допълни, че разликата в броя на пострадалите при катастрофи през зимата и лятото добива огромни размери през последните 3 години. За периода от 2006 до края на 2008 г. се оказва, че юли е най-черният месец. Обобщените данни за периода показват, че линейки са хвърчали за 507 пациенти с травми от катастрофи, докато през януари те са били само 167.

„Резкият скок на пострадали започва още от май. Като за трите последни години случаите са общо 304. През юни ранените скачат до 414, през август са 369. Първият спад е през септември, когато сезонът е към финала си. Тогава ранените при инциденти по пътищата спадат на 288", отчете данните от мониторинга д-р Рашева. През късната есен и зимата пострадалите при катастрофи намаляват. Но общият им брой за трите години е стряскащ - 3471 души. За сравнение шефът на спешния център посочи, че пострадалите при криминални инциденти са само 828, а потърпевшите от производствени аварии - 565.

„Всяка година броят на пациентите, които обслужваме след претърпени автопроизшествия, се променя, но незначително. По обем това е второто голямо перо след битовите травми", обясни д-р Рашева. Затова тя и екипът са категорични, че водачите на МПС-та, както и пешеход ците трябва да спазват правилата на движение. Когато жегата стане непоносима, е най-добре да не се сяда зад волана.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pet-puti-skacha-broyat-na-katastrofite-v-zhegata-103143
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.