Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Около 200 000 души годишно посещават делфинариума във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 18:05 / 07.08.2009Коментари ()979
© Varna24.bg
Делфинариумът във Варна отбелязва 25 години от създаването си. Това съобщиха от делфинариума. Фестът Делфинариум Варна е открит на 11 август 1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм. Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на архитект Симеон Саралиев. Съоръжение разполага с 1134 места. Басейнът повтаря точно т. нар. „американски стандарт" за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят. Той е с размери 15 м на 12 м и дълбочина 6 м, захранван директно с прясна морска вода, чрез сложна помпено-филтрираща система. Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 г. от кубински дефинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Карибско море.

В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

В момента се отглеждат шест делфина - два мъжки и четири женски. Кимбо, Доли и Попи са възрастните. Йоана, Бимбо и малката им сестричка, която ще навърши скоро една година са родени във Феста Делфинариум.

За голямото семейство се грижи екип от опитни треньори. Имат си и собствени биолог и лекар.

"Работната" седмица на делфините е шестдневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Менюто им е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.

Популярното Делфин-шоу включва няколко атракции: акробатика, балансировка, музика и танци. Основните "актьори" са делфините, но най-атрактивните са игрите с участието на публиката. Делфинариумът работи целогодишно. Спектаклите през летния сезон са в 10.30, 12.00 и 15.30 часа, а през зимния сезон - в 12.00 часа. Посещението на Феста Делфинариум Варна е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. Ежегодно той посреща почти 200 000 зрители, от които около 70% са чужденци.
Само за последните четири години в делфинариума са вложени над 2 млн. лв. Подменени бяха всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата. Сградата бе напълно климатизирана, в съответствие с биологичните изисквания за оптимален режим на живот на делфините. Семейството на делфините се увеличава почти ежегодно. Разработен е оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото им пространство. Това е допълнително съоръжение, извън досегашната сграда, но свързано с нея. Готов е вече идейният проект и е избран подходящият терен. В строителството ще бъдат вложени над 2 млн. евро. Новата част на Феста Делфинариум ще бъде изграден върху терен от 2700 кв. м. В проекта са включени два открити и два закрити (санитарно родилен и резервен) басейни. Има и помещение за трима нови актьори - тюлени, които ще бъдат доставени от чужбина. Ще има специална сцена за изяви на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Okolo-200-000-dushi-godishno-poseshtavat-delfinariuma-vuv-Varna-104064
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.