Нови изисквания за храните в градините и училищата | ||||||
| ||||||
В 19-а детска градина в София тази сутрин закуската бе традиционна – чай и сандвич с масло, сирене и маслини. "Обядвали са млечна супа с киноа и свинско месо с прясно зеле. А за следобедна закуска сме им приготвили бисквитена торта с айрян“, казва за Нова тв Весела Георгиева, домакин в детското заведение "Св. София". Традиционните български рецепти ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни като се завишават изискванията за качеството на продуктите. "Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните - освен слънчогледово масло и зехтин, е позволено да се използва рапично и царевично олио“, обясни Афродита Ильовска, директор на 19-а детска градина. Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените "ароматизирани води". "Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска. Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт. В 19-а детска градина, менюто се одобрява и от родители. "Публикува се на седмична база и е питателно, разнообразно. Нещата винаги могат да се подобрят. Повече плодове, още повече зеленчуци, по-качествени меса“, смятат родителите. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните. |