Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нови идеи за порта, още е тайна какви
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 14.08.2009Коментари ()7579
© Varna24.bg
Разговори в Министерство на транспорта за прокарване на идеята, новото пристанище на Варна да бъде като това в Барселона, предвижда испанския посланик у нас Н.П. Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга. Той се срещна с кмета Кирил Йорданов, по време на посещението си в морската столица. Градоначалникът коментира от своя страна, че и новият състав на транспортното ведомство гледа благосклонно конкретно на този проект. Там обаче имали и нови идеи, но кметът не конкретизира какви. Проектът за преместването на контейнерния терминал и построяването на негово място на атракционна зона бе широко обсъждан още по времето на предишния кабинет. Според плановете родният порт трябва да заприлича на тези в Барселона, Генуа или Ливърпул.

Около 50 000 испански туристи са посетили страната ни през миналата година, съобщи още посланикът. По думите му, въпреки кризата спад не се отчита и този сезон бройката ще е същата. "Испанците продължават да пътуват в чужбина, включително и в България", коментира Монсонис-Вилайонга. Той допълни, че посещенията на чужди туристи в родната му страна са намалели с около 14%, но въпреки това Испания остава втората най-посещавана дестинация в света, след САЩ. Посланикът посочи и че в Испания в момента живеят постоянно около 200 000 българи. Предстои да бъде назначен почетен консул на Испания във Варна. Вече е назначено и първото интервю с един от кандидатите, който е варненец от арменски произход, съобщи още испанският посланик.

Има голяма вероятност Монсонис-Вилайонга, да се включи в градските тържествата, организирани по повод Деня на Варна - 15 август, след като получи специална покана от кмета. Дипломатът е посланник в България за втори път. Този пост той е заемал и в периода от 1993 до 1997 г.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Novi-idei-za-porta-oshte-e-taina-kakvi-105003
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.