Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министърът на културата прави списък на паметниците във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 15.08.2009Коментари ()1651
© Impact Press Group
Министърът на културата Вежди Рашидов обеща да проучи състоянието на регистъра на паметниците на архитектурата във Варна и да възложи на Националния институт за паметниците на културата актуализирането му. Това е необходимо във връзка с предстоящото приемане на нов общ устройствен план на града. Още при първоначалните дискусии местните архитекти заявиха, че е необходимо да се изготви единна карта на архитектурните паметници във Варна. С Вежди Рашидов се познаваме отдавна и не мисля, че комуникацията ще е затруднена, каза от своя страна кметът на града Кирил Йорданов.

В тази връзка Рашидов заяви, че приоритет на министерството ще е именно разкриване на паметниците на архитектурата. Няма туризъм без история, иначе сградите са само общежития с леглова база, каза още той. Според новия министър е крайно време България наистина да стане туристическа дестинация. "Хората след като хапнат и се наспят, искат да отнесат спомен и търсят 2 стари камъка, но много истински. Досега положихме усилия бизнесът да върви само правейки общежития и леглова база. Може би вече е време да се прави политика и да се изгради онова, което води туристите", каза той. Като примери министърът даде Флоренция и Париж, където ежегодно ходят милиони именно заради архитектурните паметници.

Културата винаги е последна, дори и за коментар и там бюджета е по-скромен, каза още Рашидов. Той заяви, че ще прави опити в следващте години да се отпускат повече средства за духовна дейност. Той се пошегува, че ще попита министър-председателя Бойко Борисов дали ще има повече пари за заснемането на български филми. По думите на министъра има пълната му подкрепа и разбиране по отношение развитието на българската култура. Лично премиерът е настоявал Рашидов да присъства на спектакъла "Светлина и звук", който се състоя в четвъртък вечерта в Аладжа манастир и е част от честванията на празника на Варна 15 август. Колкото и да е размерът на бюджета, по-важното е да се провежда правилна политика за инвестиране на средствата. Според министъра на културата би трябвало да се разкриват ценностите които имаме, да ги опазваме и консервираме, отколкото да ги зариваме.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ministurut-na-kulturata-pravi-spisuk-na-pametnicite-vuv-Varna-105206
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.