Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почват масирани проверки за запалени стърнища
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 15.08.2009Коментари ()598
© Varna24.bg
Масирани проверки започват варненските огнеборци за запалени стърнища.

"Изчакваме края на жътвата и след това ще разпоредя проверки из цяла Варненска област за това дали се палят сухи треви и стърнища. Това е много сериозен проблем през този пожароопасен сезон. И до сега се правят такива проверки, но сега те ще бъдат максимално завишени". Това заяви за "Позвънете" началникът на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии" гл. инспектор Тихомир Тотев. По неговите думи нарушителите, които бъдат заловени да палят стърнища, ще бъдат глобявани, а санкциите, които ще търпят са от 200 до 500 лева. "Проверките ще започнат веднага след като окончателно приключи жътвата на пшеница. Все още на места има неожънати площи в някои общини", каза още гл. инспектор Тотев. По неговите думи все още има около 3000 декара неожъната пшеница в села около Долни чифлик, Аксаково и Провадийско.

Само в сряда, от общо 16 обаждания за пожари, варненските пожарникари са реагирали на 12 повиквания за запалени сухи треви. При някои от тях огънят се разпростирал и в гори, като само бързото локализиране на пламъците предотвратило нанасянето на големи щети.

2 пожара с материални щети са възникнали малко след полунощ в четвъртък във Варна. Късо съединение повредило ел. кабели и контактори в трафопост в централната част на града. Огнеборците гасили и запалила се барака на пазар Чаталджа. "Огънят се прехвърлил от горящ контейнер за смет върху бараката, където се продавали чанти и обувки. За щастие няма сериозни щети", каза шефът на варненската пожарна. Той добави, че през вчерашния ден са имали регистрирани само 4 повиквания за пожари на телефон "112", като 2 от тях са били фалшиви.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pochvat-masirani-proverki-za-zapaleni-sturnishta-105207
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.