Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От ВМРО призоват за заострено внимание при броенето на преференциалния вот във Варна
Автор: Пламена Николова 14:48 / 01.04.2021Коментари ()3009
©
От ВМРО призоват за завишено внимание при броенето на преференциалния вот във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

От партията посочиха, че при последните няколко избори за кмет и Парламент, провели се във Варна, са наблюдавали един сериозен проблем, касаещ Секционните избирателни комисии.

"Проблемът е следния – в желанието си да приключат по-бързо работния ден и да отчетат гласовете в РИК, председателите на Секционните избирателни комисии пренебрегват преброяването на преференциалния вот. Това се отнася най-вече за малките партии, които нямат представители в Секционните комисии. Ние смятаме, че по този начин демокрацията е нарушена, защото Законът казва, че всеки един кандидат за народен представител, без значение на което място е в листата на съответната партия, може да изпревари и водача ако за него има достатъчен брой преференции. Затова смятаме, че е нужно да се обърне голямо внимание точно на преференциалния вот и всеки един председател на СИК да работи по методологията и по Закона. Според него - всяка една преференция трябва да бъде преброявана детайлно“, категоричен бе областният координатор на ВМРО Венцислав Сивов , който е и кандидат за народен представител.

По думи на Иво Пазарджиев, също кандидат за народен представител от листата на ВМРО, тази порочна практика да не се отчитат коректно преференциите в бюлетините, демотивира кандидатите за народни представители.

"На предните избори сме получавали сигнали за хора, кандидат за общински съветници, че дори техните собствени гласове не са били отчетени. В желанието на членовете на СИК-те да приключат навреме, бюлетините се разпределят между тях, за да стане по-бързо броенето. Това обаче е в нарушение на Изборния кодекс, както и на методическите указания на Централната избирателна комисия, според които бюлетините трябва да бъдат броени само от един човек, който да обяви накрая какъв е резултатът. Разбира се, това трябва да стане под надзора на всички членове, но отново повтарям – броенето да се извършва от един единствен човек в съответната секция. Искам да подчертая, че тук става въпрос за всички политически партии и за техния интерес, а не само за ВМРО“, категоричен бе Пазарджиев.

Той допълни, че наистина, работата на СИК-те ще се удължи, но в крайна сметка – Законът се е разпоредил ясно по темата. Пазарджиев засегната и темата със застъпниците. "Ясно трябва да се знае, че застъпниците имат право да следят броенето на бюлетини. Апелирам всеки един от тях, който бъде изгонен в коридора, в ъгъла, до вратата, зад масата и т.н. – да подаде сигнал до съответната партия, която пък ще сезира властите. Пак казвам – застъпниците имат право да стоят където си искат и дори полицейските служители нямат право да им дават нареждания. Предполагам сега ще се използват извинения свързани с епидемиологичните мерки, но аз съм сигурен, че всеки един застъпник ще бъде с маска и на уважително разстояние, което да му позволява хем да следи за правилното броене на бюлетините, хем да не е в непосредствена близост до членовете“, категоричен бе Иво Пазарджиев.




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Ot-VMRO-prizovat-za-zaostreno-vnimanie-pri-broeneto-na-preferencialniya-vot-vuv-Varna-1068824
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.