Експерт: Инфлацията при храните е възможно най-ниската. Потребяваме едни от най-евтините храни в Европа | ||||||
| ||||||
"При плодовете и зеленчуците, ако се абстрахираме от цялата история с газа, петрола и тока, още през април имахме късни слани и студове, много влажен юни, рязка промяна към горещо лято, после период на валежи. Добивът на краставици, домати, пипер и лук е компрометиран, много по-малко са количествата на пазара. Наблюдавахме най-скъпия август в последните 10 години", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов. Интересен факт, по думите му, е че има доста засилено търсене през юни и юли. Оживление, което от години не е наблюдавано на пазара. "При повечето хранителни продукти почти не се наблюдават изменения. При варивата и захарта имаме равнища като миналата година. Единственият продукт с по-високи цени е олиото, запазва 36% ръст спрямо миналата година. Пазарът си задържа цените и тази тенденция ще я наблюдаваме още 20-30 дни", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че цените на храните се движат най-бавно от абсолютно всички сектори, а основната причина била много лошата конкурентна среда. "Много мощен фактор е конкуренцията и тя задържа цените. Някои задържат цени, които са близки до загубата. Свинското месо е абсолютно без промяна спрямо миналата година, при кашкавалите и сирената имаме около 5% изменение. Инфлацията при храните е възможно най-ниската. Не очакваме драстични изменения, имаме излишък от предлагане", обясни Владимир Иванов. Проблемът с енергията е голям, но трябва някой ден да дойде равновесието, убеден е той. Като цена - качество потребяваме едни от най-евтините храни в Европа, плащаме по-малко спрямо средния европеец, изтъкна Иванов. |