Плащаме за маслото и кашкавала двойно повече от европейците, въпреки това производителите са пред фалит | ||||||
| ||||||
Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС. Цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. "Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители", обясни Михайлов. Като в същото време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко.Той посочи, че производителите са притиснати от големите търговски вериги. “Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва.Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях", обяснява Михайлов. Той е категоричен, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит. |