Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заведенията вдигат цените - салатите стигат 15 лева
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 10.02.2022Коментари ()994
© Pixabay
След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в заведенията. Ресторантьори масово актуализират цените в менютата, за да компенсират по-високите разходи за енергия и продукти, които използват в кухнята. Не изключват промени вече да се правят всеки месец, показа проверка на Нова.

През последните месеци всеки продукт, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре тръгват и разходите за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още в началото на годината започнаха да актуализират цените в менютата, за да запазят персонала и бизнеса си.

"Всеки месец цените са различни – определено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лв. за заведения – сега вече трябва да го направиш 250-300 лв., може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лв., а сега е 14 лв.", обясни клиент.

"Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като суровини, е нагоре", посочи собственикът на ресторант Димитър Димитров. 

"Почти 99% от всички продукти идват на нови цени – говорим за увеличение в рамките на 20-30, дори 40%", коментира управителят на склад за храни на едро Махсун Халим.

"Самата услуга "ресторант" в България стана много по-скъпа. Не е както преди", заяви шеф-готвачът Атанас Балкански. Новите цени в менютата на повечето ресторантьори вече са факт. А актуализации не е изключено да се правят и всеки месец, категорични са от бранша. 

"Виждам как нашите цени плавно започват да се покачват. В първия момент те варират и не скачат с темпа на основните продукти. Това е нож с две остриета, тъй като има пределно допустима цена, за да могат и клиентите да си я позволят", обясни Атанас Димитров от БХРА. 

Въпреки взетите мерки и направените икономии, очакванията на бранша са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през следващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zavedeniyata-vdigat-cenite-salatite-stigat-15-leva-1210188
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.