Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
И съдебната система се оплете в спора за боклука
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 01.02.2010Коментари ()7703
© Impact Press Group
И съдебната система се оплете в споровете около затварянето на сметищата, които не отговарят на европейската директива. Два различни състава на Административния съд в Добрич са постановили различни решения за сметищата на Балчик през лятото. Със заповед на тогавашния директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна - Синан Мехмед, са затворени сметищата за битови и строителни отпадъци на Балчик. Понеже са поставени в патова ситуация - да не могат да ползват нито препоръчаното депо в село Богдан, нито затворените, от община Балчик обжалват нареждането. Правораздавателният орган уважава жалбата на администрацията за сметището за битови отпадъци и отменя заповедта. Друг състав обаче гледа жалбата за строителното депо и се произнася против искането на общината.

Независимо от решенията и двете сметища продължават да се експлоатират и днес. Причината е, че няма къде другаде да се вози боклукът. „Сметището в Богдан, което според указанията на екоминистерството трябва да използваме, разполага с комплексно разрешително, в което е вписан определен обем на отпадъка, който може да се депонира. Кпацитетът се изчерпва изцяло с боклука на Добрич, така че ние не можем да извозваме и нашия там", обясни ресорният зам.-кмет на Балчик Къймет Тургут. Тя добави, че положението е временно, докато на сметището в Богдан не се инсталира компактор, чието закупуване ще се финансира от всички общини, пренасочени да изхвърлят боклука си там. За да се облекчи натовареността му от Балчик готвят и площадка за сепариране на отпадъците. Тя ще се изграни на терен от около 15 дка на сега съществуващото депо в Момчил. Инвестицията ще се финансира със средствата, които се очакват от програмата на МОСВ за рекултивиране на сметищата. Проектът е за малко над 4 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати към края на годината.

Очаква се до месец да приключи документалната подготовка и да стартира строителството на площадката, заяви Тургут. Там битовият отпадък ще се разделя и този, който не може да се преработва ще се вози на депото в Богдан, докато регионалното сметище в Стожер бъде изградено. През тази година в бюджета на общината са заложени и 53 000 лв. за закупуването на копмпактора, каза още зам.-кметът. Тя подчерта, че общината има голямо желание да спазва всички нормативи и разпоредби, стига това да е на практика възможно.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/I-sudebnata-sistema-se-oplete-v-spora-za-bokluka-135637
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.