Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пускат бюджета за култура в 12 без 5
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 04.02.2010Коментари ()793
© Varna24.bg
2 060 000 лева планира да харчи през тази година варненската община за културни дейности. Това става ясно от изготвения от общинската администрация проектобюджет за това перо. Ресорната комисия към местния парламент обаче реши да не гледа рамката с мотив, че документацията е внесена 10 минути преди заседанието. Това не е първи подобен случай, възмути се председателят на комисията Панко Анчев и предложи бюджетът да се гледа на следващото заседание. Имаме документа пред себе си, защо да не го обсъдим, учуди се пък съветникът от ГЕРБ доц. Константин Трошев. От своя страна шефът на дирекцията по култура Румен Серафимов обясни, че документацията е внесена навреме.

От предложената рамка става ясно, че общината мисли да отдели 860 000 лева за международните фестивали, на които е домакин и още около 200 000 лева за прояви, в чието финансиране участва. 384 000 лева са предвидени за национални и градски празници, 100 000 лв. - за оркестри и ансамбли и 160 000 лв. - за подпомагане на държавните културни институти. По проекта „Варна - кандидат за европейска столица на културата" са заделени 360 000 лева, като две трети от средствата са за реализация на програмите „Европейски диалози" и „Варна - територия на творчеството".

Съветниците подкрепиха намеренията за участие на регионалната библиотека и три читалищни в програмата „Глобални библиотеки". От своя страна общината трябва да застрахова оборудването (компютри и софтуер), което културните институти ще получат, както и да подпомогне откриването на едно пълно щатно място за библиотекар в тях. Комисията възприе положително и искане на младежката „Атака" за ограждане на паметника на Стефан Караджа, върху който в момента има известни поражения. В бъдеще ще се мисли и за изграждане на паметник на Св. Св. Кирил и Методий.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Puskat-byudzheta-za-kultura-v-12-bez-5-136491
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.