Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
186 000 души посетели варненските музеи през 2009г.
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 08.02.2010Коментари ()1070
© Varna24.bg
През миналата година музеите и външните обекти на Варна са посетени от над 186 000 туристи (към 180 000 за 2008 г.). Запази се тенденцията повече от половината от туристите да са чужди граждани (52 300 към 116 000). Има известно нарастване на броя и на посещенията от деца и учащи (близо 14 000). За увеличаване броя на посетителите значение имаха и организираните за пръв път от Природонаучен музей две изложби на открито „Терариум" и „Светът на кактусите" през юли и август, в двора на музея в Морска градина. Те донесоха приход от около 40 000 лв., от които половината, с решение на Общински съвет, са предоставени на собствениците на изложбите.

След като се установи, че приходите и посещението през първото и началото на второто тримесечие на 2009 г. са намалели драстично в сравнение с минали години, повечето музеи преминаха на непрекъснат работен режим, с удължено работно време.

Приходите от билети, рекламни материали, продажбата на книги и сувенири, осъществени от вход и посещение на музейните експозиции възлизат на 517 000 лв. (при 538 000 лв. за 2007 г.). Въпреки по-големия брой туристи през 2009 година приходите от билети са по-малко, защото се забелязва тенденция за увеличаване на учащите и децата (билети по 1 и 2 лв.), както и на групови посещения от чуждестранни туристи. Туристите се увеличиха реално през летните месеци и до октомври поради многобройните круизи с кораби, акостирали в Пристанище Варна.

Основната посещаемост, както е било и през миналите години, е в обектите към Отдел „Археология" - „Аладжа манастир", Археологически музей, „Римски терми", както и обект „Побити камъни". С него обаче, в бъдеще, отново може да възникне проблем, тъй като той остава в управление на „Горско стопанство - Варна". Министерството на културата така и не предприе мерки за прехвърлянето му от публична държавна собственост в управление на Община Варна, респективно РИМ - Варна, въпреки че исканията за това са още от 2006 г., 2007 и отново през 2010 г.

Останалите музеи към РИМ-Варна запазват посещаемостта, но основният проблем остава липсата на удобни паркгингместа. От тежката ситуация по инфраструктурата в старата част на Варна потърпевши са Етнографският музей и Музеят на Възраждането.

През изминалата година в музейните сгради се извършиха ремонтни работи за 103 000 лв. Ремонтираха се експозиционни зали, електрически и ВиК инсталации. Извършиха се укрепвания на външните обекти, както и известни реставрационни работи. Със скромните средства, с които разполагаше РИМ - Варна осъществи неотложна консервация на обекти „Базилика Джанавара" и „Римски терми" в размер от над 30 000 лв. Особено тревожно е, че повече от 6 години не получаваме средства за реставрация и консервация на национални паметници от Мининстерството на културата.

През 2009 г. Община Варна, с участието на РИМ - Варна, подготви и спечели проект към Министерството на регионалното развитие по структурните проекти за социални дейности. За съжаление по неизвестни причини, проектът все още не е стартирал. Това ни принуди да продължим програмата по обновяването на експозициите със средства по бюджета. Напълно е обновена и с нова визия е зала „Антични съкровища" - нови витрини, осветление, плазми.

Обновиха се експозициите в зали „Елинистически Одесос". С напълно нова визия е и втората изложбена зала на Музея на ІІ-ри етаж в Арх. музей - зала „Север". В нея вече се организират изложби и спектакли.

Направена бе визуализация на „Римски терми" и „Аладжа манастир" с големи пана, възстановки и осветление. Обновена е и експозицията в „Природонаучен музей", която не бе ремонтирана от 1962 г.

Продължи климатизирането на експозиционните зали на І етаж на Археологически музей, Зала „Одесос", Природонаучен музей и Етнографски музей. Цялостна климатизация е направена и в „Музей на Възраждането".

Предстои довършване на адаптацията на обект „Малки терми на Одесос" - алеи, консервация, ефектно осветление, рекламно-посетителски и концертен център, тоалетни и прилежащи паркинги. Там вече съществува реалната възможност туристите да получават комплексен билет за посещение на близките обекти и музеи - например „История на Варна" и „Римски терми", както малко по-отдалечените „Музей на Възраждането и „Етнография".

През изминалата година се проведоха няколко големи извънредни и редовни експедиции. Трябва да се отбележи, че някои от тях са финансирани по международни програми, частично от спонсорски средства или от кметовете на съотвентите населени места.

Археолози проучваха: Античния „Марцианопол", (до края на ноември); Започнаха археологическите разкопки на нов обект „Късноантична крепост на нос Св. Атанас, Бяла" (юли-септември); Ранносредновековен манастир „Караач тека", Варна (август); Средновековна крепост „Кастрици" в резиденция Евксиноград (юли-август); проведоха се спасителни разкопки в резерват Одесос-Варна; продължиха и разкопките на манастира около раннохристиянската базилика „Джанавара" (юли). Теренни събирателски експедиции се проведоха от Етнографски музей, Най-нова история и Природонаучен музей.

От 10 ноември 2009 г. Археологическият музей участва с престижни паметници от халколитната епоха в изложбата „Изгубения свят на Древна Европа" в Ню Йорк, САЩ. Изложбата приключва през април 2010 г., но има заявки за гостуването й в Ашмолиъм Музеум в Оксфорт, Англия и Атина, Гърция до края на 2010 г.

В процес на договаряне е участието на РИМ - Варна в изложба „Християнските реликви и реликварии" в Кливланд, САЩ (от есента на 2010 г.). Много вероятно е тя също ще бъде представена в други престижни музеи в САЩ.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/varna/186-000-dushi-poseteli-varnenskite-muzei-prez-2009g-141155
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.