Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
УМБАЛ "Света Марина" с награда за иновативност
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 18.02.2010Коментари ()1940
©
Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина" град Варна и Многопрофилна Болница за Амбулаторно Лечение и Спешна Помощ „Пирогов" са победителите в конкурса „Най-иновативна болница", чиято официална церемония по награждаване се проведе в рамките на 5та национална конференция „Е-здравеопазване - от инвестицията до качествената промяна". Събитието, посветено на навлизането на информационни и комуникационни технологии в здравеопазването, се проведе на 17 февруари и бе организирано от ICT Media и Фондация „Електронно здравеопазване България", със съдействието на Министерството на здравеопазването на Р България и Парламентарната комисия по здравеопазване.

„Няма дейност в болницата, която да не е обвързана с информационните технологии", бяха думите на проф. Д-р Красимир Иванов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина", Варна по време на представянето му преди награждаването. Като най-ключов предстоящ проект на болницата той отбеляза изграждането на университетска онкологична болница, която да посрещне нуждите на онкоболните в Северна и Източна България. Варненският лечебен комплекс спечели в оспорвана надпревара в категория „Комплексно внедряване на информационни и комуникационни технологии" с УНСБАЛ „Света Екатерина", София и Токуда Болница София.

„Предстои ни проект с БАН за телемедицина в болницата, както и проект за мониторинг на пациентите с изграждане на база данни за състоянието им с възможност за онлайн консултации впоследствие за проследяване на състоянието им", анонсира Илияна Вълчева, ръководител сектор „Информационни технологии" на УМБАЛСM „Пирогов", София. Болницата победи в категория „Ефективни мениджърски решения за управление и осигуряване на достъп до медицински грижи", като подгласници станаха ВМА и СБАЛАГ "Света Марина", Плевен.

Призовете бяха връчени на победителите от Александър Огнянов, заместник-директор на НЗОК. В рамките на здравния форум той представи плановете на националната здравна каса в сферата на активното навлизане на информационни технологии в работата й. Сред останалите лектори бяха д-р Теодора Джалева, изпълнителен директор, ИА по трансплантации, Николай Дилов, главен експерт, отдел „Е-правителство и е-услуги", МТИТС, д-р Джордже Янку от болница Филантропия, Букурещ, Румъния, проф. Д-р Генчо Начев, изпълнителен директор, УНСБАЛ Св.Екатерина, София, Венета Стайчева, главен експерт, НМКЦ, д-р Боян Павлов от Юромедик България и др.

По време на събитието, открито от д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Народното събрание и председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, 41 НС, д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването, доц. Тодорка Костадинова, заместник-министър на здравеопазването, д-р Иван Костов, председател на Фондация „Електронно здравеопазване България" и Недялка Йоловска, управител на ICT Media, бяха дискутирани както теми, свързани с позицията на българската здравна система спрямо европейските стандарти в е-здравеопазването, с диалога и взаимодействието между концепциите за е-правителство и е-здравеопазване, с управлението на бизнес процесите в е-здравеопазването, болничните информационни системи, технологиите за непрекъсваемост на здравната грижа, както и с е-здравните приложения като телемедицина, RFID технологии и др.

Свои специализирани решения, идеи и проекти в сферата на информационните и комуникационни технологии в сферата на здравеопазването представиха компании като Gamma Consult, Gemalto, HP България, Контракс, Microsoft, New System, Philips България, Siemens IT Solutions and Services, Софтуерна компания.



https://www.varna24.bg/novini/varna/UMBAL-Sveta-Marina-s-nagrada-za-inovativnost-143440
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.