Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненски таксиджии: Искаме твърда цена на километър
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 21.02.2010Коментари ()1989
© Varna24.bg
Така както има твърда цена на билета за градския транспорт, може да има и твърда цена за километър пробег с такси. Това предлагат варненските водачи, пише "Народно дело". Идеята е част от проекта за изменение на закона, който синдикалният водач Димчо Иванов е предал на депутати в София. Ако във Варна бъде въведен тарифа от 1 лев например, ще отпаднат помпите, които са най-големият бич за бранша, посочи Иванов. Според него такава е практиката в ЕС. Той даде за пример Мадрид, където такситата возят на 1,5 евро.

Транспортният министър не е уважил кръглата маса по проблемите на бранша, където са участвали няколко големи организации. Не е имало и представител на ведомството, който да защити готвените промени в законите. За сметка на това са присъствали представители на НАП и депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Браншът настоява контрола върху такситата да се прехвърли от ДАИ към общините. „Щом има общинска полиция и КАТ, защо хиляди хора трябва да ни контролират и накрая пак да има сива икономика. Изискванията, които са за да станеш таксиметров шофьор, са като за пилот" - посочи Иванов.

Шофьорите застават твърдо против предложението на транспортния министър 30% от глобите да остават в инспекторите от автомобилната администрация. За сметка на това част от санкциите може да отива към общината, която да регламентира цялата дейност.

Недоволство предизвиква и размерът на санкциите за шофьорите, които достигат до 15 хил. лева. Браншът е против изискванията за възраст на автомобилите. Шофьорите искат колите им да бъдат подложени предимно на контрол за качество и сигурност, обем на багажника, наличие на климатик, както е в Европа.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenski-taksidzhii-Iskame-tvurda-cena-na-kilometur-144061
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.