Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
680 000 лева си поделят читалищата
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 22.02.2010Коментари ()846
© Varna24.bg
680 202 лева ще си поделят читалищата в община Варна през тази година. Средствата се отпускат от републиканския бюджет по единен държавен стандарт, а комисия, съставена от общински служители и представители на просветните центрове, ги разпределя допълнително, съобразно броя на работещите в тях. Реално с това финансиране се осигуряват само трудовите възнаграждения и осигуровките на читалищните работници, поясниха представители на културните домове. Те могат да развиват и стопанска дейност, като отдават помещения под наем. Постъпления се отчитат и от членския внос.

„С последните промени в Закона за народните читалища, общините вече могат да съфинансират тези просветни центрове. През тази година обаче е невъзможно да си позволим подобна субсидия", каза председателят на комисията по култура към Общинския съвет Панко Анчев. По думите му общината може да подпомогне читалищата, като финансира техни дейности и творчески проекти.

„Ще успеем да се справим с това финансиране", прогнозира Любка Тодорова от Народно читалище „Просвета" в „Аспарухово", което през тази година ще разполага с около 64 000 лева. Сумата е идентична с миналогодишната, посочи Тодорова. Тя сподели, че в читалището „отдавна не са се чувствали толкова сигурни и стабилни". В просветния център на „Аспарухово" са ангажирани десет служители.

Читалищата не губят надежда, че общината ще им окаже помощ за подобряване условията в ползваните от тях общински бази, голяма част от които се нуждаят от сериозни ремонти и освежаване. В условията на криза бихме се радвали на каквото й да е финансиране, казаха читалищни работници.

Източник: в. "Позвънете новини"


https://www.varna24.bg/novini/varna/680-000-leva-si-podelyat-chitalishtata-144137
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.